Hopp til innhold

Fagstoff

Veggmonterte panelovner

Det er helt vanlig med veggmonterte panelovner i norske hjem. De fleste rom i en bolig har gjerne en eller flere montert.

Panelovn under to vinduer. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

I hjemmet monterer vi ofte panelovner under vinduene, 10–15 cm over gulvet. Det er to hovedgrunner til at vi monterer dem der. Den første er for å motarbeide trekk fra vinduene. Med dagens krav til isolasjon har vi mindre trekk fra vinduene, men det er likevel vanlig å plassere ovnene der. Den andre grunnen er at vi da unngår at rommet blir gulvkaldt. Varme stiger som kjent oppover, og gulvet blir det kaldeste området i rommet. Derfor monterer vi ovnene nærme gulvet. Med tanke på møblering kan det også være en fordel å ha ovnene montert under vinduene.

Panelovnen må være typegodkjent (CE-merket). Du gjør også lurt i å velge modeller fra kjente produsenter i det norske markedet.

Sirkulasjon og hensyn til varmekilder

Når vi monterer, må vi tenke på varmesirkulasjonen i rommet. En ovn må være frittstående av flere grunner:

  • Det gir sirkulasjon av varmluft.
  • Det gir god brannsikkerhet.
  • Det hindrer at ting kan skade ovnen.

En ovn som står fritt, fordeler varmen langt bedre enn en som er dekket til. Når vi monterer, vurderer vi hvor ovnen kan gi best sirkulasjon i rommet. Dette er med på å senke strømforbruket, som igjen gir lavere strømregning og sparer miljøet. I store rom kan det være bedre med flere små enn få store varmeovner. Dette er med på å skape mer sirkulasjon av varme i rommet, og vi unngår å ha én veldig varm ovn folk kan brenne seg på.

I en el-installasjon er det viktig at vi monterer stikkontakter ved vinduer og i andre områder hvor det er naturlig å sette opp varmeovner. Årsaken til dette er at det er knyttet brannfare til å bruke skjøteledninger til strømkrevende ovner. Det er naturlig at elektrikeren utfører dette i samråd med boligeieren og eventuelle beboere.

Varmeregulering

De aller fleste panelovner som selges i dag, har en form for termostat. Jobben til denne termostaten er å skru ovnen av og på for å holde den valgte temperaturen.

En kvinne justerer varmen på en veggmontert berøringsskjerm. Foto.

I forbindelse med utviklingen av smarthus har det kommet flere termostater som kommuniserer trådløst med en sentralenhet som justerer temperaturen i hele huset. Panelovnen kommuniserer via det trådløse nettet og justerer seg etter valgte parametre i sentralenheten. Panelovnprodusentene har slengt seg på denne bølgen, og stadig flere slike modeller blir tilgjengelige på markedet. Med denne løsningen får du full kontroll over temperaturen med smarttelefonen. Du kan også justere temperaturen i forskjellige soner, og du kan redusere temperaturen om natta og når du ikke er hjemme.

Veggmontert ovn på våtrom

Et vanlig bad er delt inn i 4 soner:

  • sone 0: innvendig i dusjen og oppe i badekaret
  • sone 1: fra kanten av sone 0 og 225 cm over gulvnivå
  • sone 2: 60 cm ut fra sone 0 og 1, på gulv og vegger
  • sone 3: 240 cm ut fra sone 0 og 1

En ovn med grad IP24 kan monteres i sone 2 og 3. Denne ovnen må stå fast og være installert av en autorisert elektriker.

Her er lenker til 3 kjente panelovnprodusenter:

ADAX

Mill

NOBØ

CC BY-SASkrevet av Dag Olav Lereim.
Sist faglig oppdatert 04.09.2020

Læringsressurser

Varme og varmestyring