Hopp til innhold

Fagstoff

Programmeringsspråk

For moderne PLS-er er det vanlig å bruke en PC med spesielt tilpasset programvare for programmering. De vanligste programmeringsmetodene er ladderdiagram og funksjonsblokkdiagram.
Programmeringsspråk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gjennom årene har det skjedd en viss form for standardisering av måten man programmerer PLS-ene på, på tvers av leverandørene. Her kan du lese om den internasjonale normen for programmering av PLS, som heter IEC 61131-3. De fleste større PLS-leverandører har nå tilpasset produktene sine til denne normen i større eller mindre grad.

IEC 61131-3 beskriver fem hovedprinsipper eller «måter» å programmere en PLS på.

De mest brukte metodene er ladderdiagram og funksjonsblokkdiagram.

Ladderdiagram (LD)

Dette er en programmeringsmåte som bygger på bruken av relélogikk. For de som har bakgrunn fra oppkobling og bruk av relé og kontaktorlogikk, vil ladderdiagram kanskje være den enkleste måten å komme inn i og ta i bruk en PLS på.

Ladderprogrammering er nok den mest vanlige måten å programmere PLS-er på, i hvert fall for forholdsvis enkle bruksmåter.

Funksjonsblokkdiagram (FDB)

Denne programmeringsmåten bygger i stor grad videre på de prinsippene som benyttes innenfor digital elektronikk. For den som er vant til å arbeide med digital elektronikk, vil funksjonsblokkdiagram være en meget enkel og grei måte å programmere en PLS på.

CC BY-SASkrevet av Steinar Olsen.
Sist faglig oppdatert 06.03.2017

Læringsressurser

Programmerbar logisk styring (PLS)