Hopp til innhold

Fagstoff

Digital strømmåler (AMS)

I løpet av 2019 ble det installert smarte, digitale strømmålere hos alle norske strømkunder.

Disse gjør det mulig å registrere forbruket automatisk og å gi rapporter til både kunde og leverandør om energiforbruk og forbruksmønster.

Strømmåler i sikringsskap. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smarte strømmålere eller AMS (avansert måle- og styringssystem) har to hovedfordeler sammenlignet med de eldre, analoge strømmålerne som var vanlige før.

  1. Den rapporterer forbruket ditt automatisk til strømleverandøren. Du slipper altså å lese av måleren og rapportere inn manuelt, slik som før 2019.
  2. Du kan få rapport om strømforbruket ditt med spesifisert tid. Du får med andre ord vite til hvilke tider av døgnet du bruker mye og lite strøm. Dette kan være nyttig ved planlegging og automatisering av energitunge operasjoner, for eksempel lading av elbiler.

Med en smarte strømmåler kan du også sette automatiske begrensninger på enkeltkurser basert på ditt totale strømforbruk. For eksempel kan måleren automatisk begrense en ladekurs for elbil dersom forbruket ellers i husholdningen er høyt på tidspunktet. Så kan den heller justere effekten opp igjen om forbruket i resten av husholdningen synker igjen.

For å legge til rette for oppkobling av digital strømmåler i fordelingsskap lager elektrikeren til en målersløyfe. Det er kun montører på oppdrag fra netteieren som kan installere eller utføre service på selve strømmåleren.

CC BY-SASkrevet av Bjørnar Mortensen Vik.
Sist faglig oppdatert 10.09.2020

Læringsressurser

Fordelingsskap