Hopp til innhold
Fagartikkel

Er smarthus sikre?

Er smarthus sikre? Som alt annet utstyr som er tilkoblet internett, eller som kommuniserer over trådløse nettverk, er også smarthussystemer utsatt for hacking og datainnbrudd.

Utfordringer

Det er ikke til å komme unna at smarthus gir noen sikkerhetsmessige utfordringer når det gjelder personvern og datasikkerhet. I denne artikkelen skal vi se litt på noen av dem.

Hacking

Som med alle andre datanettverk er det fare for datainnbrudd i smarthussystemer. I verste fall kan fremmede få innsyn i overvåkingssystemene dine, koble ut innbruddsalarmen din og fjernåpne smartlåsene dine i skikkelig Mission: Impossible-stil. Andre skrekkscenarioer kan være at uvedkommende får tak i sensitiv personlig informasjon og kanskje til og med stjeler identiteten din.

Undersøkelser viser at flere er skeptiske til å installere smarthusteknologi. Folk er blant annet redde for datainnbrudd og hacking, at kriminelle skal utnytte teknologien, og at anlegget skal bli rammet av datavirus. Mange misliker også følelsen av å være konstant overvåket av sitt eget system og tanken på at smarthuset vet «alt om deg».

Teknologirådet mener smarthus kan være sårbare, men samtidig forskes det for tiden aktivt i både Europa og resten av verden på hvordan man kan gjøre de digitale hjemmene enda tryggere.

Seriøse leverandører tar som regel sikkerhet på alvor. For å beskytte mot datainnbrudd tilbyr de utstyr og komponenter som krypterer all kommunikasjon, og som gir sikker tilkobling fra internett (HTTPS-teknologi). Flere leverandører anbefaler også så langt det lar seg gjøre kablede løsninger for hovedstrukturen i smarthussystemet, siden disse er mer robuste, driftssikre og mindre utsatt for dataangrep.

Kryptering

I noen systemer finnes det egne komponenter som krypterer all kommunikasjon, og som gir muligheter for sikker tilkobling til smarthusnettverket utenfra. Et eksempel kan du se i bildet til høyre her: I KNX-systemer kan man ha egne komponenter i det tekniske skapet som beskytter anlegget mot datainnbrudd.

Fordeler

Selv om det, slik vi har sett, er noen egne risikomomenter ved å installere smarthus, er det også en god del fordeler ved det, som man ikke har i tradisjonelle elektriske installasjoner.

Elsikkerhet

Når det gjelder elsikkerhet, regnes moderne smarthusanlegg som tryggere enn tradisjonelle elektriske anlegg. En fordel med å ha smarte komponenter koblet til nettverket er for eksempel at det gir muligheter for å beskytte det elektriske anlegget på helt nye måter. Komponenter kan overvåke temperaturen og kan koble ut kurser om de registrerer en uventet temperaturøkning, for eksempel på grunn av feilstrømmer. Dette senker risikoen for varmgang og brann i det elektriske anlegget.

Har du integrert brannalarm i systemet ditt, vil denne også kunne koble av strømforsyningen til utsatt elektrisk utstyr som vaskemaskiner og komfyrer dersom brannalarmen går, og selvsagt varsle både brannvesen og huseier på telefon.

Andre sikkerhetsmomenter

Innbruddsalarmen din vil i tillegg til å gi lydalarm kunne skru på lys, åpne persienner og gi beskjed til både alarmsentralen og huseieren dersom den registrerer bevegelse i huset når du er registrert som borte. Dette er tilgjengelig i de fleste selvstendige moderne alarmanlegg, men kan også lett integreres i smarthusløsningen din.

Om du har spesielle omsorgsbehov, kan alarmsentralen din for eksempel gi beskjed til helsetjeneten om smartklokka di registrerer at du faller. Mulighetene innen velferdsteknologi er med andre ord også store. Da gjenstår det bare å overbevise bestemor om at smarthus er veien å gå for henne.