Hopp til innhold

Fagartikkel

Dette er smarthus

Smarthusløsninger er veldig i vinden og noe mange kunder ønsker i dag. Men hva er egentlig smarthus, og hva er fordelen med å investere i denne typen teknologi?

LK20
Smarthus. Kontrollpanel. Foto.

Kontrollpanel i et smarthus

Hva er smarthus?

Det finnes i dag en rekke varianter og grader av smarthusløsninger fra en lang rekke produsenter. Det de alle har felles, er en ambisjon om å koble sammen alt eller deler av det du har av elektrisk og elektronisk utstyr i hjemmet, til ett felles kontrollsystem. På denne måten kan for eksempel lys, varme, adgangskontroll, stereoanlegg, støvsuging, solskjerming, ventilasjon eller kjøkkenapparater kontrolleres og automatiseres fra en felles sentral, og fjernstyres fra et betjeningspanel eller fra mobiltelefonen din.

Her kan det med andre ord være snakk om alt fra en enkelt fjernstyrt robotstøvsuger, én termostat eller ett stikkontaktuttak til en varmeovn, til komplette og kompliserte systemer som kobler sammen alt du har av elektrisk utstyr og elektronikk, i én felles sentral.

Hvorfor smarthus?

Hvorfor skal man så anbefale kunder å investere i slike mer eller mindre kostbare systemer? Jo, det finnes det en rekke gode grunner til.

  • Økonomi og miljø. Ved å automatisere særlig varmereguleringen i en bolig er det mulig å redusere energiforbruket betydelig. Lavere energiforbruk er bra både for kundens lommebok og for miljøet. Med nye digitale strømmålere er det også mulig å legge svært energikrevende forbruk, som lading av elbiler, til tider på døgnet da strømforbruket er lavt og kostnadene mindre. Dersom boligen er helautomatisert, kan man også forvente at det gir økonomisk uttelling når man for eksempel skal selge den.
Person kontrollerer smarthus fra nettbrett. Foto.

Fjernstyring fra nettbrett

  • Komfort. I stedet for at du støvsuger selv, hvorfor lar du ikke robotstøvsugeren automatisk kjøre runden sin mens du selv er på jobb? I stedet for at du tar kveldsrunden for å skru av lys og ovner før du legger deg, hvorfor ikke bare gi en talemelding om å aktivere nattmodus for all belysning og varme i huset? I stedet for at du drar hjem fra jobb for å låse inn et barn som glemte nøkkelen da han eller hun gikk til skolen, hvorfor ikke slippe inn barnet gjennom ett trykk i en mobilapp med et smartlåssystem? Mulighetene er uendelige for den som er bedagelig anlagt.
Hotelldør med kortlås. Foto.

På hoteller har man lenge brukt smarthusteknologi til adgangskontroll.

  • Sikkerhet. Med smarthussystemer kan du enkelt integrere både adgangskontroll, innbruddsalarmer og brann- og røykovervåking i anlegget ditt. Da får du også fort beskjed, rett til telefonen din, om noe skulle skje i boligen din mens du er på jobb eller har reist bort på ferie.
  • Velferdsteknologi. Med smarthus kan du enkelt integrere velferdsteknologi, slik at boligen din får god livsløpsstandard. For eksempel kan du integrere løsninger fra hjelpemiddelsentralen eller tidsstyre utstyr på kjøkkenet slik at det ikke er fare for at du glemmer å skru det av. Man kan også integrere løsninger som kan hjelpe både synshemmede, hørselshemmede og bevegelseshemmede til en enklere hverdag.
  • Det er gøy! Det er artig med teknologi – det er morsomt å be lydanlegget ditt spille favorittsangen din mens du er i dusjen, og å endre lysfarge og -styrke gjennom en app.
Sist oppdatert 04.11.2020
Skrevet av Bjørnar Mortensen Vik

Læringsressurser

Smarthusstyring