Hopp til innhold

Fagstoff

Solenergi

Sola er som en gigantisk kjernereaktor. Atomer kolliderer, og det frigis enorme mengder energi. Solenergien som treffer jorda i løpet av én time, er nok til å dekke verdens energibruk for ett år. Denne energien kan vi bruke til å produsere elektrisk strøm og til oppvarming.
Storm på sola. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Solcellepanel — elektrisitet fra solenergi

Norge har lenge vært et foregangsland innen forskning og utvikling av solcellepaneler. Det virker kanskje ganske rart når man tenker på klimaet vi har her i nord? Faktisk er det slik at solceller er mest effektive i lave temperaturer og gjerne omgitt av reflekterende snø.

Solcellepaneler produserer elektrisk strøm. Strømmen kan brukes direkte, selges til en strømleverandør eller lagres i et batteri. Investeringskostnadene for solcellepaneler har gått kraftig ned de siste årene. Når det i tillegg har blitt mulig å selge strøm tilbake til strømselskapene, har solceller blitt stadig mer populært.

Dersom du ønsker å vite mer om hvordan solcellepaneler fungerer, kan du se filmen under.

Solfanger — overføring av varmeenergi

Mann installerer solfanger på tak. Foto.

Mens solcellepaneler produserer elektrisk energi, brukes solfangere stort sett til direkte oppvarming. Prinsippet bak en solfanger er enkelt. En mørk overflate absorberer solenergien. Når en væske sirkulerer i den mørke overflaten, vil energien fra sola overføres til væsken. Et rørsystem føres inn i huset, og energien kan brukes til oppvarming av vann og boligarealer.

CC BY-SASkrevet av Nina Mari Wagner.
Sist faglig oppdatert 12.03.2020

Læringsressurser

Solkraft