Hopp til innhold

Fagstoff

Skjemaer for serievender

Installasjonstegninger og koblingsskjema for serievender. For at vi skal kunne utføre elektriske installasjoner, er vi avhengige av forskjellige skjemaer.
En serievender i deler. Delene indikerer at den skal brukes på vegg i et åpent anlegg. Innmaten i bryteren vil uansett være lik for en innfelt bryter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Serievender i bod. Teksten viser romnummeret og at rommet er 4,1 kvadratmeter stort. De bølgete strekene i veggene indikerer at rommet er isolert. Illustrasjon.

Installasjon av serievender

I dette eksempelet ønsker kunden å ha en vifte montert i boden for å tørke klær der. Denne skal kunne slås av og på med en bryter ved døren.

Vi velger i dette tilfellet å sette opp en stikkontakt for viften. Vi setter også opp en serievender som bryter ved døren – da kan både vifte og taklampe styres med samme bryter.

Skjemaet viser at boden får tilførsel fra koblingsboksen nederst i bildet. Tilførselen går til serievenderen, der den fordeles til lampen og den doble stikkontakten med jord. De buede kabelføringene indikerer at dette er et skjult anlegg.

Baksiden av en serievender, innfelt bryter. Symbolene indikerer hvordan den skal kobles. Foto.

Koblingsskjema

Dersom du ikke kjenner bryteren godt, kan du studere baksiden av bryteren, eventuelt det medfølgende databladet.

Skjemaet viser hvordan en serievender kobles i dette tilfellet. Legg merke til at L-grenen fordeles til de to bryterne, mens N-grenen ikke kan brytes.

Med tanke på kobling har det ikke noe å si hvilken L-gren som går til bryteren og til lampen, men med tanke på praktisk bruk kan det være greit å ha en tanke om hva som er venstre og høyre del av bryteren.

Koblingsskjema for serievender. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Her skal du installere og lære om forskjellige lyskilder som er styrt av de vanligste lysbryterne som blir brukt i boliger.

CC BY-SASkrevet av Steinar Olsen.
Sist faglig oppdatert 03.03.2017

Læringsressurser

Lys, lysstyring og stikkontakter