Hopp til innhold

Fagartikkel

Egenskapene til aluminium

Visste du at aluminium omgir deg på alle kanter? Og det er ikke bare i form av lette produkter og konstruksjoner som leskedrikkbokser, raske biler og katamaranferjer.

Tomme bokser. Foto.

Hvor godt det kan være med en leskedrikk iblant!

For å kunne transportere og selge en leskedrikk må den puttes i en eller annen form for emballasje. Emballasjen må kunne ta vare på innholdet så det ikke ødelegges eller renner ut. Den skal heller ikke være for tung, så den er lett å håndtere og transportere. Andre krav vi setter, er at den skal være lett å åpne, og at den er tiltalende av utseende. Vi er også opptatt av at emballasjen skal kunne resirkuleres.

En aluminiumsboks oppfyller alle disse kravene!

Har du lurt på hvordan en slik aluminiumsboks tilvirkes?

Bedriften får metallet i lange band på store ruller. Godstykkelsen er bare 0,33 mm. Først blir en sirkelrund plate stanset ut. I en maskin trekkes den ut til boksform, men den mangler fremdeles lokk. Etter at kantene er skåret rett, blir boksen rengjort og lakkert både innvendig og utvendig. Lakken innvendig skal beskytte metallet mot korrosjonsangrep fra innholdet. Utvendig skal lakken gjøre boksen tiltalende og fortelle oss hva som er inni. På bryggeriet fylles boksene med leskedrikk, og lokket settes på ved hjelp av en falsemaskin. Lokket leveres fra fabrikken med ferdig ring for åpning.

Sammenpressede aluminiumsbokser. Foto.

Hvorfor er aluminium blitt så populært?

Aluminium er det metallet det finnes mest av på jorden. I jorden finnes det noen steder så store mengder aluminium at det er lønnsomt å utvinne. Det trenger vi mye energi til, men det passer godt å gjøre dette i Norge, der vi har vannkraften som gir oss billig strøm.

Det er spesielt i produkter og konstruksjoner der vektreduksjon er viktig, at aluminium foretrekkes. Boligmoduler offshore er et godt eksempel på hvordan vektreduksjon på konstruksjonsdeler kan gi plass til mer nyttelast. I Norge har vi framstående bedrifter som lager både bildeler, katamaranferjer, broer og boligmoduler i aluminium.

Aluminiumsfelg til bil. Foto.

Materialegenskaper

På kjøkkenet har du kanskje kasseroller av aluminium. De leder varmen fra kokeplaten godt oppover veggene i kasserollen, slik at innholdet får varmen fra flere sider. Men pass på at saltvann ikke blir stående lenge. Det samme gjelder ved svært sure eller svært basiske væsker (sitron eller sterke vaskemidler). Disse tærer på aluminiumet. Ved riktig anvendelse har aluminium store fordeler der vanlig stål korroderer. Til slutt kan vi nevne alle mulighetene med forming av profiler, forming og sammenføyning av aluminiumlegeringer.

Steikepanne. foto.Aluminium er framtiden og mulighetenes materiale. Når nye produkter og konstruksjoner skal designes, settes kreativiteten vår på prøve. Ved fabrikasjon blir de faglige ferdighetene våre satt på prøve. La oss ta utfordringen!

Aluminiumslegeringer

Det finnes mange ulike produkter laget i aluminium som har sine spesielle egenskaper. Vi bygger ikke fly av samme materiale som folien lages av. Gjennom å tilsette små mengder av magnesium, silisium, sink eller kobber til aluminiumssmelta, vil egenskapene til det utstøpte produktet endres. Type og mengde av legeringselement er avgjørende. Vi kan på denne måten lage flere forskjellige legeringer med sine spesielle egenskaper.

Korrosjon

Som for alle andre metaller og metallegeringer er det viktig at det brukes riktig materiale til formålet, ellers oppstår tæring, også kalt korrosjon.

Aluminium anvendes i mange miljøer. I båter er metallet i kontakt med saltholdig havvann. Hustak utsettes for røyk, gass og sur nedbør. Transporttanker skal kanskje inneholde kjemikalier. I bensintanker oppstår kontakt mellom bensin og aluminium.

Hurtigbåt i full fart. Foto.

Aluminiumlegeringer har forskjellig korrosjonsmotstand. Noen kalles sjøvannsbestandige. Andre må beskyttes med et forsterket oksidsjikt (anodisering) eller med lakkering, enten fordi miljøet er krevende, eller fordi vi velger å benytte en legering med stor fasthet og gir avkall på korrosjonsmotstanden.

Sist faglig oppdatert 02.10.2019
Skrevet av Industriskolen

Læringsressurser

Aluminium

Fagstoff