Hopp til innhold

Fagstoff

Klargjøre maskin til å brukes som server

Serverprogramvare brukes hovedsakelig sammen med profesjonelt serverutstyr, men programvaren kan vanligvis også brukes på vanlige bærbare eller stasjonære maskiner. Slik bruk er nyttig for testing og i private oppsett. Bruk av vanlige datamaskiner som servere krever noen tilpasninger av maskinen.
Bærbar datamaskin fotografert fra siden. En USB-minnepinne ligger ved siden av. Foto.

Hva er en server?

Flere høye metalskap med perforerte dører foran og bak. I metalskapene er servere stablet oppover. En mann står bøyd og kobler kabler til en svitsj i et av skapene. Foto

En server er en datamaskin som leverer tjenester til andre maskiner og/eller brukere. Eksempler på dette kan være websider fra en webserver, nettverkslagring fra en NAS-server, Minecraft-server, PLEX-server, osv.

Vi har egne typer datamaskiner som er tilpasset for å fungere godt som servere. Denne typen servermaskinvare er ofte montert i 19-tommers rackskap. Slike maskiner er helt klart å foretrekke hvis en server skal være i et aktivt driftsmiljø.

En server defineres av arbeidet den gjør, den server (betjener på norsk) andre maskiner og brukere. Dette kan gjøres mest effektivt og stabilt ved hjelp av servermaskinvare, men selve serverprogramvaren kan ofte kjøre på vanlige datamaskiner også. Dette er uaktuelt for de fleste bedrifter, men for opplæring og hjemmeoppsett er dette vanlig.

Å tilpasse datamaskiner som skal fungere som servere

Tilpasningene under gjør man i datamaskinens BIOS/UEFI. Forskjellige leverandører har egne variasjoner i innhold og grafisk layout av sin BIOS/UEFI. Dette kan gjøre det nødvendig å lete litt rundt i menyene selv, søke på nett eller lese manualen til hovedkortet/datamaskinen for å finne riktig plass for å gjøre forandringer.

For å komme inn i BIOS/UEFI må man trykke på en spesifikk knapp før operativsystemet begynner å starte opp. Ofte brukes F2, F10, F12 eller Delete-knappen for å komme inn i BIOS/EUFI.

Aktivere virtualiseringstøtte

Intel- og AMD-prosessorer har funksjonalitet (extentions) for at virtualisering skal kunne fungere effektivt på serveren. Denne funksjonaliteten må man skru på for at servermaskinen skal kunne håndtere å kjøre virtuelle maskiner. Den er også relevant for enkelte sikkerhetssystemer.

Hos Intel kalles dette VT-d, mens for maskiner med AMD-prosessor kalles det AMD-V. Valget for å aktivere virtualiseringsstøtte finnes som oftest under innstillinger til prosessor (CPU) i BIOS/UEFI.

Liste med prosessorfunksjoner hvor funksjonene Intel Virtualization Technology og VT-d er aktivert. Skjermbilde

Automatisk oppstart etter strømbrudd

Det er ønskelig at servere kjører kontinuerlig, men noen ganger kan det skje uventede hendelser som gjør at maskinen mister strøm. Dette kan være at noen kobler fra feil utstyr eller strømbrudd. I slike tilfeller er det nyttig om serveren selv kan starte opp når strømmen returnerer. Dette er ofte en valgmulighet i BIOS/UEFI for stasjonære datamaskiner. Innstillingen for dette ligger ofte under avanserte innstillinger eller brikkesett-innstillinger og kalles ofte "restore on AC/Power Loss" eller "After Power loss".

Rekkefølge på oppstartsenheter

I BIOS/UEFI er det mulig å bestemme hvilken lagringsenhet operativsystemet skal startes opp fra. Vanligvis er dette en prioriteringsliste (Boot Priority). Det er anbefalt å plassere harddisken som operativsystemet skal legges på, øverst i listen.

For å overstyre denne listen én enkelt gang (det trenger man under installasjon av operativsystem) så finnes det en egen oppstartsmeny (boot menu).

Man klikker på en spesifikk knapp før operativsystemet starter opp for å komme inn i denne oppstartsmenyen. Ofte er dette F2, F10, F12 eller Delete-knappen.

Vanlige feil under installasjon som kan rettes i BIOS/UEFI

Under er noen vanlige feil som hindrer installasjon av operativsystem på en datamaskin.

USB-minnepenn eller CD/DVD kommer ikke opp i oppstartsmeny

Oppstartsmenyen (Boot Menu) er en enkel måte å velge hvilken lagringsenhet som skal brukes under installasjon. Noen ganger dukker ikke enheter som USB-minnepenner eller CD/DVD-plater opp her. Dette kan være fordi de er ekskludert fra listen i BIOS/UEFI. Under oppstartsalternativer i BIOS/UEFI vil det være mulig å aktivere oppstart fra enhetene. Etter at forandring i BIOS/UEFI er lagret og maskinen har restartet, vil det eksterne lagringsmediet være mulig å velge som oppstartsenhet.

For servere i driftsmiljøer ser det anbefalt å deaktivere oppstart fra eksterne lagringsenheter. I tillegg til å øke sikkerheten hindrer det at serveren ikke starter riktig fordi det sto en USB-minnepenn eller CD/DVD-plate i maskinen (som kan skje hvis serveren restarter på grunn av oppdatering eller strømbrudd).

Secure Boot

Secure Boot er en sikkerhetsstandard på hovedkort med UEFI. Systemet sikrer at datamaskinen kun kan starte opp med verifisert programvare og drivere. Systemet er dermed nyttig for å bedre sikkerhet og er noe man bør bruke. Men noen versjoner av Linux og eldre versjoner av Windows støtter ikke Secure Boot. Noen ganger hindrer Secure Boot installasjon av operativsystem fordi installasjonsmediet ikke har riktig verifisering innebygget.

I tilfeller hvor du stoler på kilden til programvaren, kan du deaktivere Secure Boot i UEFI.

Secure Boot må bare deaktiveres i tilfeller hvor du stoler på kilden til programvaren du prøver å installere. Det er også sterkt anbefalt å aktivere Secure Boot på nytt etter at installasjonen er gjennomført.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 06.01.2021

Læringsressurser

Enkeltressurser for oppsett av Wordpress