Hopp til innhold

Fagstoff

Vignetten – øyedrops

Åpningen til en TV-serie, et TV-program eller en film kan være som et lite kunstverk i seg selv. Det skal de også være – et drops for øyet, en audiovisuell kickstarter. Vignetten setter oss i stemning og fører oss inn i det som skal komme.

En vignett er noen få sekunder der vi blir tatt med i en grafisk verden, eller en verden av nærbilder. Det er typografi, animasjon, spesiell fargebruk eller særpreget klipping. Vignetten står tydelig ut fra den vanlige filmingen.

Riktig og unik

Utformingen av vignetten må være riktig i sammenheng med tema og innhold. Den skal også gi en riktig estetisk formidling av hvilken sjanger hovedinnholdet tilhører. En vignett må samtidig være unik for å skille seg fra andre produksjoner.

Hvordan lage noe unikt og samtidig riktig? Det legges ofte en god del ressurser ned i å produsere vignetter, og den kreative prosessen blir særlig vektlagt. Filmen, serien eller TV-programmet må få en identitet som står tydelig ut fra alle andre. Det er et kvalitetstegn for hele produksjonen at vignetten er god.

Virkemidler

Virkemidlene kan variere. Vi ser typografi, men får ikke nødvendigvis med oss navnene som står der. Tittelen har gjerne en vanlig ordbetydning. Men ordbildet, utformingen, altså designet, gir oss mer.

Like viktig som typografi er lydsporet til en vignett. Det kan variere fra en kjent låt, spesialskrevet musikk, effektlyd eller en blanding av disse. Men samme kriterier gjelder her, om at seeren må settes i riktig stemning.

En god grunnleggende visuell ide må jobbes fram. Grafiske animasjoner, filming, klipping og fargebruk må planlegges, produseres og velges ut med omhu og settes sammen med typografi og lyd for å gi publikum en god kickstarter.

Fortelling i vignetten

Vignetten kan være en subtil kortversjon av hele fortellingen. I vignetten til TV-serien Mad Men faller en silhuett mellom store skyskrapere. Han faller i rolig, sakte flyt. Han faller forbi reklameplakater. Han faller hele tiden inntil sluttbildet, der han sitter i en sofa med en drink. Han har altså ikke blitt knust mot gaten. Men det drømmeaktige, evige fallet har vi med oss. Dette er et godt bilde eller sammendrag av innholdet i serien. Alt går galt, men det ordner seg, så vidt.

Se vignetten til Mad Men på Youtube

Helheten i et TV-program

I produksjoner av TV-nyheter er det viktig at kanal-, nyhets- og sportsprofil står godt til hverandre. NRK bruker mye blåfarge og sirkel som grunnelementer grafisk, både på hovedkanalen og nyheter og sport. Vignetten til NRK-nyhetene ligger veldig nær kanalens kjerne og hovedprofil.

Gry Blekastad Almås og Jon Gelius i NRKs nyhetsstudio. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Estetikken og den grafiske utformingen til vignetten fortsetter dessuten videre inn programmet. Studiodesign, nyhetsgrafikk og vignett er utformet som en helhet. Det skal ikke være noen tvil for publikum hvem det er som er formidler.

Musikk i vignett

Musikken og lyden i vignetten til et TV-program skal også gi identitet og egenart. Lyden har en hook, eller melodi. Når du hører lyden, skal du ikke være i tvil om hvilket program som starter.

Se og lytt

Vignetten til NRK Dagsrevyen (tv.nrk.no) har et karakteristisk lydspor.

CC BY-SASkrevet av Atle Kold Hansen.
Sist faglig oppdatert 14.05.2019

Læringsressurser

Sanntidsproduksjon