Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Løs en GIF-utfordring

GIF har røtter til 1980-tallet og er ennå i bruk for enkle animasjoner på en rekke nettsider. Bildeformatet er foreldet, noe som skaper utfordringer når formatet skal brukes. I denne oppgaven skal du løse en kundes praktiske problem med å få laget en fungerende GIF-animasjon.
En animasjon av en nettverksmodell. En svitsj er forbundet med en ruter og tre datamaskiner. Fra den ene datamaskinen til svitsjen beveger det seg tre prikker. De samme prikkene går fra svitsjen og ut til en av de andre datamaskinene. Informasjon om datamaskinenes MAC-adresser og svitsjporter går fra svitsjen til en CAM-tabell nede i høyre hjørne. Animasjonen har flere grafiske defekter som lager bildeforstyrrelser. Illustrasjon.

I GIF-animasjonen over kan du se resultatet av en eksportering av animasjon til GIF som ikke var vellykket. Animasjonen var i utgangspunktet laget i tegneprogrammet Microsoft Visio og videre bearbeidet i Photoshop, After Effects og Premiere. Eksporteringen ut av Adobe ga GIF-filer som var over 10 MB store og hadde synlige bildeforstyrrelser.

Ved eksportering av animasjonen som videofil (H.264 mp4) er animasjonen uten disse forstyrrelsene.

Oppgaven din er å ta videofila av animasjonen og omgjøre den til ei GIF-fil som fungerer godt. Oppløsningen på GIF-en din skal være 1920 x 1080 piksler, og fila skal ikke være større enn maks 3 MB.

Filer

Det finnes en rekke triks for å gjøre GIF-filer mindre. Adobe-programvaren har ikke nødvendigvis alle svarene du trenger for å løse oppgaven. Uansett hvordan du går fram, vil sluttkvaliteten på GIF-animasjonen bli lavere enn videofila du starter med. Dette er på grunn av de fundamentale begrensingene i GIF, som fargepalett med bare 256 farger og svak komprimering.

CC BY-SASkrevet av Tron Bårdgård.
Sist faglig oppdatert 22.11.2021

Læringsressurser

Nye opplevelser med teknologi