Del informasjon med QR-koder
En QR-kode er grafisk. Du skanner koden med foto-appen på mobilen din eller en kodeleser og får opp informasjon.
QR-koder er nyttige å bruke når vi er på farten. QR-koder dukker opp når vi skal
finne reisetider og bestille billett på buss, båt eller tog
se meny og bestille mat på spisesteder
åpne nettsider, filer og PDF-er på en enkel og rask måte
finne mer info om noe vi ser (som en plakat med info om et arrangement)
registrere påmeldinger eller legge inn korte svar i skjemaer
Det passer best å bruke QR-koder når mobilen er den primære, digitale flaten, og når det er nettilgang. For eksempel passer det med QR-koder
på plakater, flyers og annonser i aviser
på steder der mange ferdes og har behov for en bestemt type informasjon knyttet til et sted, som på en togstasjon, en flyplass eller en skole, et bibliotek eller et sykehus
på emballasjen til matvarer, kosmetikk og elektronikk der QR-koden kan gi tilgang til info om bedriften eller produktet
på utstyr eller i bruksanvisninger der det er nyttig med mer informasjon, som en lengre guide eller en instruksjonsvideo
Innholdet må være lett å åpne. Ikke del store, tunge filer som det tar lang tid å laste opp.
Innholdet må være kortfattet og tilpasset mobil. Tekster kan deles opp med punktlister, bilder bør ikke være for store, og videoklipp må ikke være så lange.
Ikke lag for store QR-koder. Printer vi ut en hel A4-side med QR-kode, er det vanskelig for QR-skanneren å skanne hele koden, og brukeren må gå bakover for å sikte inn koden.
La det komme tydelig fram hva det er QR-koden leder til. I stasjonsløp med QR kan postene være nummererte, og du kan gi kodene titler som sier noen om innholdet. Hvis det er videoklipp, kan du oppgi varigheten på klippene.
Bruk gode kontraster og gjør koden synlig, slik at det blir lett å se koden. Den skal skille seg ut fra bakgrunnen, og det skal være tydelig at det er en QR-kode.
QR-koder med god kontrast til bakgrunnen er lettere å oppfatte og enklere å skanne. Svart kode på hvit bakgrunn har god kontrast (21 : 0), mens lyse farger som gul og lysegrønn har dårlig kontrastforhold med 1.06 : 1 og 1,27 : 1. Disse er vanskelige å se for personer med nedsatt syn, og de kan også være vanskeligere å skanne med mobil.
Studer QR-kodene og svar på spørsmål
Hvilke av disse synes du det er lett å se? Hvorfor er det slik?
Prøv å skanne QR-kodene med telefonen. Klarer telefonen å skanne alle? Hvis ikke, hvilke har mobilen problemer med? Hvorfor tror du det er slik?
Hvorfor er det viktig å bruke gode kontraster når vi lager QR-koder?
Nettlesere som Chrome og Edge lar deg lage QR-kode av en nettside du er inne på. Det gjør du ved å høyreklikke og velge "opprett QR-kode for denne nettsiden".
Det finnes nettsider med QR-generatorer som lar deg lage QR-koder. Noen av disse krever innlogging, og noen må du abonnere på. Vær klar over at en del gratistjenester som tilbyr QR-koder, lar QR-koden løpe ut etter en kort periode.
Spørsmål
Har du noen gang skannet en QR-kode? I hvilken sammenheng?
Se for deg at du finner en brosjyre med lenke til en nettside og en QR-kode. Hvilke av disse måtene å åpne nettsider på er nyttig for deg? Begrunn.
Hvilke steder på skolen kan det være nyttig med QR-koder, og hva slags type informasjon passer?
Nätt, Tom Heine. (2022, 6. januar). QR-kode. I Store norske leksikon. Hentet fra https://snl.no/QR-kode