Bilder med seksualisert innhold - Produksjon og historiefortelling (IM-IKM vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Bilder med seksualisert innhold

Politiet har sett mange saker der ungdom sender et nakenbilde til noen de stoler på, og bildet likevel spres videre. De fleste skjønner at det er dårlig gjort å videresende slike bilder, men visste du at det er straffbart?

Straffeloven sier

  • Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.
  • Det er som utgangspunkt straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.
  • Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling – og den som blir avbildet er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.

Sjå filmen

Er det delbart? (YouTube.com)

Sammendrag av filmen

Ei ung jente sitter i senga på rommet sitt med smarttelefonen sin og ser på videosnutter sendt av venner. Det viser seg at hun ikke får åpnet videoen. Senere leser hun lekser, mens hun fremdeles sitter med mobiltelefonen sin. Hun får meldinger opp på mobilen og chatter med venner. Hun rådfører seg med en venninne om hun skal sende et bilde av seg selv til en gutt som heter Morten, en nude (nakenbilde). Dette ender hun opp med å gjøre, men kompisen til Morten ser at det skjer på telefonen til Morten, og han tar et skjermbilde i Snap som han deler videre.

Senere får hun en melding av en tredje-person. Det viser seg at Sigurd, kompisen til Morten, har delt naken-bildet videre. Hun får avklart at en som heter Bakke visstnok også har fått bildet.

Det går et halvt døgn, så får hun et nakenbilde av en voksen mann. Han presser henne til å dele flere nakenbilder.

Nakenbildet hennes ender også opp på en ugrei nettside.

Til slutt søker hun trøst hos moren sin.

Hva gjør du?

Opplever du noe av dette? Få hjelp til å gjøre noe med det. Si det til en voksen du stoler på eller ta kontakt med politiet. Det finnes også andre tjenester som kan hjelpe deg og gi deg råd. Sjekk for eksempel Slettmeg.no, Kors på halsen eller Ung.no.

Hva kan foreldre gjøre?

Det viktigste er å snakke med barna. Still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du hjelpe barnet ditt med å ta gode valg. Har ditt barn opplevd å få bildene sine spredt? Her er noen råd:

  • Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt.
  • Meld fra til den aktuelle applikasjonen eller nettjenesten.
  • Kontakt politiet på 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.


Når det gjelder mistanke om ulovlige hendelser på internett, kan man tipse om følgende tema:

  • Seksuell utnyttelse av barn på internett
  • Radikalisering og voldelig ekstremisme på internett
  • Hatefulle ytringer på internett

Det er Kripos som håndterer slike tips. Kripos har dialog med politidistriktene, mens publikum forholder seg til det lokale politiet.

Kilde

Politiet (u.å.) Delbart? Henta fra https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/delbart/.

Rettighetshaver: Politiet
Sist faglig oppdatert 17.10.2019