Hopp til innhold

Fagstoff

Additiv fargeblanding - RGB

De forskjellige fargene er lys med ulike bølgelengder.


Additiv fargeblanding skapes ved å legge sammen lysfarger. RGB står for grunnfargene: rødt, grønt og blått. Det additive fargesystemet brukes til skjermfarger og i lyssetting av alle slag.

Rødt, grønt og blått lys legges oppå hverandre og gir hvitt lys. Animasjon.
En lysstråle brytes i regnbuens farger gjennom et glassprisme. Illustrasjon.

De forskjellige fargene er lys med ulike bølgelengder. Hvitt lys inneholder alle fargene. Dette kan vi se når lyset brytes gjennom et prisme eller når sollyset treffer regndråper og skaper en regnbue.

Det additive fargesystemet RGB

RGB er et additivt fargesystem. Addere betyr å legge til, og i dette systemet vil det si å legge til lys. Bokstavene i fargesystemet RGB står for rødt, grønt og blått. Dette er primær- eller grunnfargene i RGB. Ved hjelp av rødt, grønt og blått lys kan vi lage alle de andre fargene. Når rødt, grønt og blått legges oppå hverandre med full styrke, vil vi få fargen hvit. For å få svart tar du bort fargene. Det er fordi RGB er et fargesystem som skapes ved hjelp av lys.

Fargevelger i photoshop. Skjermbilde.

Når du jobber på skjerm, bruker du RGB-farger. RGB-fargene oppgis i verdier fra 0-255, der 0 er ingen farge. Når alle RGB-fargene har 0 i verdi, tilsvarer dette helt svart.

Digitale kameraer gjør opptak i RGB-farger.
 Programvare som fotoredigeringsprogrammer bruker RGB-fargemodus fordi den gir størst fargespekter.

Portrett hvor RGB verdiene i modellens ansikt vises. Foto.

I filmen Fargeblanding fra NRK Skole demonstrerer Mali Mærk fra Forskerfabrikken blanding av lysfarger og forklarer hvordan øyet vårt oppfatter fargene. Se klippet fra 1:16 - 4:00.



CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland og Kari Kosvaag Rønning.
Sist faglig oppdatert 07.07.2019

Læringsressurser

Grafisk design