Hopp til innhold

Fagstoff

Om faget matematikk R1 på NDLA

Velkommen til matematikk R1!
Dekorativ illustrasjon med teksten R1. Illustrasjon.

Oppbyggingen av fagsidene

Utklipp fra ei matematikkside på ndla.no som viser at fagstoffsider er grønne og oppgavesider er oransje. Skjermutklipp.

Sidene våre består av grønne fagstoffsider med teori og oransje oppgavesider. Fagstoffsidene kan også inneholde spørsmål og mindre oppgaver eller aktiviteter som hører til teorien som blir presentert. Vi anbefaler at du som elev jobber med fagstoffsiden i et emne før du går videre.

Hver fagstoffside har egne oppgavesider. Ut fra rekkefølgen på sidene kan du se hvilke oppgavesider som hører til hvor.

Utklipp fra ei oppgaveside på ndla.no som viser hvordan den klikkbare boksen med løsningsforslag ser ut. Skjermutklipp.

Til de fleste oppgavene er det et løsningsforslag, ikke bare en fasit med riktig svar. Løsningsforslagene er "gjemt" i klikkbare bokser rett under hver oppgave eller nederst på sida. Vi anbefaler at du jobber grundig med oppgavene og bare kikker på løsningene i nødstilfelle eller for å sjekke om løsningsmetoden din ga rett svar.

Jobb digitalt med faget

Du kan arbeide helt digitalt i matematikkfagene om du vil. De fleste oppgavene kan lastes ned som tekstfiler til PC-en din. De aller fleste større skriveprogrammer har en innebygd formeleditor som du kan legge inn matematiske formler med når du jobber med oppgavene. Oppgavefilene har ikke innebygde løsningsforslag, men løsningene finner du på nettsidene.

Vi har også en del interaktive oppgaver. Du kan se om en oppgave er interaktiv dersom tittelen begynner med "Hva kan du om ..." eller lignende. Med disse oppgavene kan du teste om du har fått med deg viktig fagstoff.

Geogebra

Logoen til programmet GeoGebra. Skjermutklipp.

Du kommer til å bruke det matematiske programmet GeoGebra mye i faget. Matematikksenteret har gitt ut en nyttig opplæringsmanual til dette programmet.

Algoritmisk tenking og programmering

Algoritmisk tenking og programmering er en del av matematikk R1. På sidene våre er det noen steder bygd inn en programmeringseditor som du kan bruke til å løse oppgaver som krever skriving og kjøring av programkode i Python. Vi anbefaler likevel at du laster ned en egen programmeringseditor eller et eget programmeringsmiljø slik at du kan lagre de programmene du lager. Et mulig valg her er pakken Anaconda Navigator, som inneholder både Jupyter Notebook og programmeringseditoren Spyder.

Dersom du trenger en repetisjon av algoritmer og programmering, kan du bruke sidene våre til faget matematikk 1T. Der får du en grunnleggende opplæring i algoritmer og programmering med språket Python.

Skjermutklipp fra ei side på ndla.no som viser innholdsknappen øverst til venstre på nettsida. Skjermutklipp.

I tillegg til søkefunksjonen på sidene kan du enklest finne innholdet ved å starte på fagforsida og trykke på de blå emneknappene, som viser innholdet i hvert emne. En alternativ måte å se strukturen i faget på er å bruke den blå innholdsknappen øverst til venstre. Denne knappen er der alltid så lenge du har valgt et fag på ndla.no.

Skjermutklipp som viser knappen for visning av tilleggsressurser slik den framstår ved bruk av innholdsknappen på sidene til ndla.no. Skjermutklipp.

Når du har valgt et emne, ser du hva innholdet i emnet er. Dersom emnet har tilleggsressurser, vil det være en bryter å klikke på for å vise disse. Tilleggsressurser er fagstoff som kan støtte opp under opplæringa i faget, men som ikke er absolutt nødvendig.

CC BY-SASkrevet av Bjarne Skurdal.
Sist faglig oppdatert 15.11.2021

Læringsressurser

Om faget