Er friluftsliv en bærekraftig aktivitet? - Naturfag (SR) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Er friluftsliv en bærekraftig aktivitet?

Aldri før har flere brukt naturen til turer og rekreasjon. At flere bruker naturen, betyr likevel ikke at flere ønsker å ta vare på den, eller at de vet hva de skal gjøre for å ta vare på den. Her kan du fordype deg i oppgaver knyttet til nettopp bærekraft og friluftsliv.

Her finner du oppgaver med ulik vinkling. Velg selv hvilke oppgaver du vil jobbe med.

Oppgave 1. Friluftsliv i nærmiljøet

Du skal planlegge en tur. Ta utgangspunkt i sida Turplanlegging (NDLA).

  1. Planlegg enten en dagstur i nærmiljøet eller en tur med overnatting i nærmiljøet.

  2. Finn ut hvordan du kan gjennomføre turen med fokus på bærekraftig utvikling og hensynet til naturen.

    Hvordan kan du ta vare på naturen i det aktuelle nærmiljøet? Hvilke valg kan du ta i turplanlegginga som gjør turen mer bærekraftig?

  3. Lag en presentasjon med kart over området. Grei ut om hvilke forholdsregler du må ta, og om hvilket utstyr du vil ha med deg på turen. Begrunn alle valgene du tar.

Oppgave 2. Friluftsliv og karbonutslipp

Les gjennom hele oppgaven før du går i gang.

  1. Sammen med en god venn skal du på en tur til nærmiljøet eller til et høyfjellsområde. Ta utgangspunkt i sida Turplanlegging (NDLA). Planlegg turen.

  2. Dere skal overnatte to netter og ha fokus på bærekraftig friluftsliv. Du skal se på alle valg og handlinger i forbindelse med en tur som fører til CO2-utslipp, som reise, utstyr, overnatting og lignende.

    Hvordan kan dere gjennomføre en tur med minst mulig utslipp? Vurderingene du gjør her, er viktigere enn å finne ut av nøyaktig CO2-utslipp.

  3. Lag enten en videopresentasjon eller en lysbildepresentasjon som inneholder informasjon om

    • reisa: start og stopp, tidspunkt, vurderinger om valg av transportmiddel

    • utstyr: hva dere trenger, begrunnelse for vagl av utstyr, hvordan skaffe utstyr dere ikke har fra før, vurderinger om materialvalg både med hensyn til miljøet og været

    • kart: turmål, rutevalg og begrunnelse for valg av rute

Oppgave 3. Friluftsliv, populære turmål og sosiale medier

  1. Finn ett populært turmål som får mye oppmerksomhet i sosiale medier, som for eksempel Besseggen, Trolltunga, Preikestolen, Store Skagastølstind, Svolværgeita, Reinebringen, Ryten i Lofoten eller lignende.

  2. Hvilke mulige konsekvenser har denne oppmerksomheten i sosiale medier for klimaet og miljøet? Ta utgangspunkt i både karbonutslipp og hensynet til naturen i det aktuelle området. Diskuter om konsekvensene er positive eller negative. Se på

    • reising

    • utstyr

    • slitasje på naturen og forsøpling

  3. Lag enten en videopresentasjon eller en lysbildepresentasjon. I presentasjonen skal du diskutere om oppmerksomheten de populære turmålene får, gir positive eller negative konsekvenser. Drøft begrepet bærekraftig utvikling i lys av dette.

Aktuelle lenker du kan bruke for å løse oppgavene

Relatert innhold

Fagstoff
Turplanlegging

Før du skal ut på tur, er det lurt å planlegge.

Fagstoff
Bærekraftig friluftsliv

Aldri før har flere brukt naturen til turer og rekreasjon. At flere bruker naturen, betyr likevel ikke at flere ønsker å ta vare på den.

Skrevet av Cathrine Dunker Furuly og Ragnhild Kjeldsen.
Sist faglig oppdatert 16.03.2021