Hopp til innhold

Fagstoff

Drikkekartong, plastemballasje og emballasjekartong

Her lærer du litt om innsamling av drikkekartong, plastemballasje og emballasjekartong – blant annet hvem som står bak innsamlingen.
Sorteringsanlegg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Drikkekartong

Drikkekartong er kartong belagt med en tynn film av polyetylenplast eller aluminium, og det er Grønt Punkt Norge AS (grontpunkt.no) som drifter innsamlingen av drikkekartong i Norge. Denne typen kartong blir ikke bare brukt til emballering av drikkevarer, men også til flytende konserver og flytende vaske- og skyllemidler.

Kildesorteringen av drikkekartong er basert på frivillig innsamling fra husholdningene, som skyller kartongene og stabler dem i hverandre til «kartongkubber». Kartongene går først til en kommunal oppsamlingsplass for komprimering til transportenheter, og derfra går kartongene videre til Sverige for gjenvinning.

Plastemballasje

Plastavfall. Foto.

Grønt Punkt Norge AS står også for innsamling av plastemballasje fra husholdningene i Norge.

Plastemballasjen skal være rengjort og tørr. Emballasje som er vanskelig å rengjøre, bør gå i restavfallet. Plastemballasje som skal kildesorteres, er plastposer, plastfolie, plastbegre, plastkanner, plastbokser og plastflasker.

Plastprodukter som ikke er emballasje, for eksempel leker, hagemøbler, bøtter, hageslanger, kjøkkenredskaper og annet, skal ikke leveres i returordningen for plastemballasje. Det samme gjelder plastkanner og plastflasker som har inneholdt oljeprodukter, ekstremt brannfarlig eller giftig avfall.

Emballasjekartong fra husholdningene

Grønt Punkt Norge AS står også for innsamling av emballasjekartong i Norge.

Papiravfall. Foto.

Emballasjekartong er bokser og esker som ikke er laget av massiv- eller bølgepapp. Eksempler på emballasjekartong er esker som har inneholdt frokostblandinger, kjeks, frossenpizza, leker og småelektronikk. De fleste kommuner tilbyr innbyggerne en innsamlingsordning for emballasjekartong. Normalt skjer dette gjennom samme innsamlingssystem som for drikkekartonger, aviser, bølgepapp og annen fiber. Emballasjekartong blir sjelden sortert ut som en egen fraksjon, men går heller naturlig inn i gjenvinningsstrømmen sammen med annen fiber, som avispapir og bølgepapp, og blir til nye kartong-, papp- og papirprodukter.

Huskelappen

Grønt Punkt Norge er ansvarlig for returordningen av:

  • drikkekartong
  • plastemballasje
  • emballasjekartong fra husholdningene
CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen. Rettighetshavere: Amendor AS og NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 15.04.2020

Læringsressurser

Bærekraftig utvikling, miljøvennlig drift og grønn logistikk