Hopp til innhold

Fagstoff

Vareflyten gjennom en handelsbedrift

Her lærer du hvordan handelsnæringen formidler varer til sluttbrukerne ved hjelp av grossistlagre og butikker.
Flytskjema for vareflyten i en grossistbedrift
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi kan illustrere vareflyten gjennom en grossistbedrift ved hjelp av et flytskjema. Et flytskjema angir rekkefølgen av de aktivitetene som en bedrift må gjennomføre. I tillegg viser det hvilke kontroller bedriften foretar for å forhindre at feil forplanter seg.

Vareflyten starter med at virksomheten mottar en ordre fra en kunde. I eksemplet er kundene dagligvarebutikker.

Etter endt salg på en vanlig hverdag bestiller alle butikkene som sokner til et regionlager, nye varer fra regionlageret.

Regionlageret mottar ordrene elektronisk. Regionlagerets datasystem sorterer butikkordrene i fire delordrer. Frysevarer skal plukkes fra fryselageret, kjølevarer fra kjølelageret, tørrvarer fra lagersonen for tørrvarer, og frukt og grønt fra sin lagersone.

Plukkerne i de ulike lagersonene tar ut sine delordrer samtidig og starter plukk. Etter endt plukk går varene til et sammenstillingsområde. Tørrvarer blir emballert med plastfilm for at de skal være stabile under transporten. Varene blir merket med butikkenes navn og plassert på et oppstillingsområde for transport. Etter at alle varene som skal med samme kjørerute, er ferdigplukket, lastes de på transportmidler og kjøres ut til butikkene.

Varer klare til utkjøring fra regionlageret.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 19.12.2018

Læringsressurser

Verdikjede og vareflyt