Hopp til innhold

Fagstoff

Internkontrollforskriften

Her lærer du om internkontrollforskriften og hva internkontroll er. Du lærer også om hvordan du møter kravene internkontrollforskriften stiller til det praktiske arbeidet ditt som yrkessjåfør, kranoperatør eller logistikkoperatør.
Profilbilde for felles HMS-ressurser. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Internkontrollforskriften

Internkontrollforskriften ligger under arbeidsmiljøloven og regulerer HMS – helse, miljø og sikkerhet – i bedriften. Derfor blir gjerne internkontrollforskriften også kalt HMS-forskriften. Alle bedrifter er i utgangspunktet underlagt internkontrollforskriften og må opprette et HMS-system.

Les om internkontrollforskriften på nettsidene til Lovdata.

Internkontroll/HMS

Ulykker, skader og forurensning er uakseptabelt både for enkeltpersoner og for samfunnet. Derfor har samfunnet etablert regler som skal

  • ivareta sikkerhet
  • forebygge ulykker
  • hindre skade på det ytre miljøet

For å sikre at alle som driver virksomhet, følger reglene, har myndighetene pålagt bedriftene å etablere en internkontroll, altså et HMS-system. Hensikten med systemet er å oppdage farer og sette inn tiltak i tide, før de får utvikle seg til farlige situasjoner.

HMS – risikovurdering

Et sentralt verktøy i HMS-arbeidet er risikovurdering av arbeidsplassen. Se Arbeidstilsynets sider om HMS. Her kan du lese mer om internkontroll, risikovurdering og hvordan du setter opp et HMS-system. Du kan også prøve det digitale verktøyet "risikohjelpen" for transport. Dette er et hjelpemiddel for risikovurdering.

Mer informasjon

Se også NHO Reiselivs informasjon om HMS.

CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen og Arne Skrede. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor
Sist faglig oppdatert 30.11.2021

Læringsressurser

Lover og regler