Hopp til innhold

Fagstoff

Hva er lyrikk?

Lyrikk, poesi, dikt... Vi har mange navn på fenomenet, men det er ikke så enkelt å definere hva lyrikk er.
Dikteren Yahya Hassan. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Våre tre hovedsjangre

Før vi går videre, kan det være greit å kjenne til de tre sjangrene vi har i skjønnlitteraturen:

  1. Episke tekster forteller vanligvis en historie og har et handlingsforløp. Romaner og noveller er eksempler på episke tekster.
  2. Dramatiske tekster er tekster som er ment for scenen, altså skuespill.
  3. Lyriske tekster kjennetegnes av en konsentrert bruk av språklige virkemidler. Dikteren bruker gjerne uventede og nyskapende bilder som får oss til å se det tilsynelatende kjente i et nytt lys.

Legg altså merke til at lyrikken skiller seg ut ved at den er mindre opptatt av handling og kronologi enn epikken og lyrikken. Men lyrikken er, og har alltid vært, mangfoldig. Derfor kan det være vanskelig å definere akkurat hva som kjennetegner lyrikk.

Lyrikk i historisk lys

Ezra Pound: ”Poesi er språk ladet med mening”

Begrepet “lyrikk” kommer fra det greske ordet lyra, som betegner et strengeinstrument. I oldtidens Hellas var lyrikken den diktningen som ble framført til lyremusikk. I dag bruker vi begrepet lyrikk både om sangtekster, dikt som skal leses stille eller framføres uten tonefølge.

Korte tekster, konsentrert betydning

Felles for de lyriske tekstene er at de er relativt korte. De kjennetegnes dessuten ofte av en konsentrert bruk av språklige virkemidler. Dikteren bruker gjerne uventede og nyskapende bilder som får oss til å se det tilsynelatende kjente i et nytt lys.

"Det er en sprekk i alle ting; der siver lyset inn."

Leonard Cohen, kanadisk forfatter, sanger og låtskriver

Musikalske virkemidler

Musikalske virkemidler som rim og rytme spiller en viktig rolle i lyrikken. Klang og rytme i ord og blir en del av tekstopplevelsen. En lyrisk tekst kan også være en opplevelse for ørene!

Se for eksempel på opplesninga av et polsk barnedikt i Eides språksjov på NRK TV. Selv om du ikke kan polsk, vil du høre at de musikalske virkemidlene er et viktig kjennetegn ved diktet. Både den økte lesehastigheten og rimet skaper en rytme som skal etterlikne togets bevegelser og lyder.
Se fra 14:30 på Eides språksjov.

CC BY-SASkrevet av Cecilie Isaksen Eftedal og Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 02.01.2020

Læringsressurser

Lyrisk diktning