Hopp til innhold

Fagstoff

Nyttig å vite om 3D-printing

Her får du et første innblikk i hva 3D-printing (3D-skriving) er, og hva denne produksjonsmåten kan brukes til.
15 sylinderforma, sekskanta staver i lys plast. Noen har vertikale hull av ulik diameter i midten, andre har ett eller flere hull av ulik størrelse og plassert i ulik avstand på sidene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bruksområder for 3D-printing

Visste du at deler laga med 3D-skriver kan brukes rett i en produksjon, eller som et ferdig produkt? Du kan også teste ulike måter å bygge deler på gjennom ulike design. Hvilket design gir for eksempel den delen som er sterkest og samtidig lettest mulig? Slik kunnskap er viktig for industridesignere og bedrifter som skal utvikle produkter av høy kvalitet, uten at produksjonen koster mer enn nødvendig.

En gul pynteknott og to plastdeler som er utskåret slik at knotten passer inn mellom de to. Foto.

Med 3D-printing er det også enkelt å produsere deler uten at det oppstår merker eller skader under produksjonsprosessen. Skal det for eksempel bores hull i en del i etterkant, kan vi lage en "beholder" som vi plasserer delen i, og montere den i en dreiebenk. Da er det ikke vanskelig å lage hull uten at delen får merker eller skader i prosessen.

3D-modeller

For å kunne 3D-printe en del må du ha en modell av den. Du kan bruke ferdige 3D-modeller, men du kan også selv lage tegninger til deler i et . Tegninga eksporterer du som ei STL-fil til en 3D-skriver (3D-printer), og den printer så ut den fysiske modellen.

Justering av 3D-skriver

Før du bruker 3D-skriveren, bør du alltid kalibrere eller justere den. Dysehodet må hele veien bevege seg parallelt med arbeidsflata. Hvis du ikke har kalibrert skikkelig, kan du få utfordringer med printejobben, og i verste fall kan prosessen stoppe opp og produktet bli ødelagt.

Støttestruktur

Har produktet du skal printe, overheng, tynnere partier eller hulrom? Da er det ganske sikkert nødvendig med støttestruktur under printejobben. Videoen nedenfor viser hva du risikerer dersom du glemmer å sørge for støttestruktur: Produktet kan bli totalt mislykka. Innstillinger for støttestruktur velger du på skriveren.

En prosess som tar tid

Med 3D-printing får du et produkt som du kan bruke med én gang, men selve prosessen med å printe ut lag for lag kan ta mange timer, avhengig av hvor omfattende og detaljert oppdraget er.

Har du brukt støttestruktur, må du fjerne den i etterkant. Det er vanlig å bruke et oppvarma kjemisk bad for å rense produktet for støttestrukturen.

CC BY-SASkrevet av Haldor Hove og Brigt Roar Skeie.
Sist faglig oppdatert 28.09.2022

Læringsressurser

3D-printing