Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Mobilholder

I dette arbeidsoppdraget skal du lage en holder til mobilen din. Holderen skal kunne stå på bordet av seg selv, og det må være mulig å plassere mobilen både liggende og stående i holderen.
Ferdig modell av en blå mobilholder med initialene til eieren. Modellen er plassert på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lag en 3D-modell etter bestemte krav

Først må du lage en 3D-modell av mobilholderen. Du eller læreren kan selv velge designkrav fra lista under. Det fins mange eksempler på ulike mobilholdere på internett, men kanskje du kan lage ditt helt eget design, uten å se på hva andre har gjort?

Designkrav 1: begrenset volum

Når du lager en mobilholder med begrenset volum, vil det spare printetid fordi du reduserer både plassen på byggeplata og antall lag som skal skrives ut. Det vil i tillegg være plass til mange deler på samme byggeplate. Da blir det mulig å masseprodusere holderne. Maksimal høyde på mobilholderen skal være 25 mm, og arealet skal være maksimalt 30 x 45 mm.

Designkrav 2: kreativ løsning

Du skal lage en mobilholder med et mer krevende design. Her gjelder det å være kreativ, for eksempel lage en mobilholder forma som ei hand som mobilen kan legges i. Her vil det mest sannsynlig være nødvendig å bruke avanserte funksjoner innen 3D-modellering.

Designkrav 3: lavest mulig materialforbruk

Du skal bruke minst mulig materiale for å oppnå nødvendig styrke i konstruksjonen. Hvor liten kant framme kan mobilen ligge mot, samtidig som den fortsatt står stødig? Er kanten kanskje ikke nødvendig i det hele tatt?

Designkrav 4: ingen støttestruktur i 3D-skriveren

Kan du lage et design uten behov for støttestruktur under skriving? Da må du vurdere både detaljer og utskriftsretning nøye.

Steg for dette arbeidsoppdraget

  1. Finn mål og tyngdepunkt for mobilen.

  2. Finn ut hvilken vinkel på mobilen du skal ha i holderen.

  3. Lag ei skisse av holderen, med dimensjoner og vinkler.

  4. Tegn delen i et CAD-program.

  5. 3D-skriv en rask prototype med grove innstillinger. For å få en veldig rask prototype kan du lage en 3D-modell av kun 2–3 millimeter av midtpartiet. Da kan du sjekke om sporet passer til mobilen og se om vinkelen fungerer.

  6. Test om mobilen passer inn i prototypen, og gjør justeringer på designet dersom det er nødvendig. Vurder om du trenger å skrive ut en prototype til, eller om du vil gå rett til steg 7.

  7. Skriv ut en ny del, denne gangen med fine innstillinger.

CC BY-SASkrevet av Brigt Roar Skeie og Haldor Hove.
Sist faglig oppdatert 03.10.2022

Læringsressurser

3D-printing