Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Telefonsalg og uønsket reklame

Mange føler seg plaget av telefonselgere og av postkasser fulle av reklame. Markedsføringsloven gir kundene dine mulighet til å reservere seg mot uønsket direkte markedsføring.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
En ung dame er på jobb som telefonselger og sitter foran en PC med hodetelefoner. Rundt henne er det sko, bok, strømnett, undertøy og en sprayflaske. Tegning.

Telefonselger

Reservasjonsregisteret

Forbrukerombudet får mange klager på uønsket telefonsalg. Når vi driver salg og markedsføring på telefon eller med adressert post, skal vi oppdatere adresseregisteret vårt mot Reservasjonsregisteret for direktemarkedsføring.

Forbrukere kan reservere seg både mot telefonsalg og adressert reklame på Brønnøysundregistrenes nettside, ved å logge inn på Reservasjonsregisteret med ID.

Reserver deg mot telefonsalg og adressert reklame

Du kan registrere deg i reservasjonslista til Brønnøysundregistrene.

Det er enkelt og gebyrfritt å reservere seg mot slike henvendelser. Dette gjelder også for innsamlingsaksjoner til frivillige organisasjoner. Du kan angi at reservasjonen likevel ikke skal gjelde frivillige organisasjoner.

Reservasjon i Reservasjonsregisteret gjelder ikke markedsføring hvor det eksisterer et kundeforhold.

Næringsdrivende kan ikke reservere seg i Reservasjonsregisteret.

Oppdatere adresseregister

Om du ønsker å sende ut reklame rettet mot privatpersoner som kunder, er du pliktig til å oppdatere listene mot Reservasjonsregisteret minst hver måned.

Det er forbudt å rette markedsføring med telefon eller adressert post til personer som har reservert seg mot dette i Reservasjonsregisteret eller direkte hos den næringsdrivende.

I markedsføringslovens §§ 12 og 13 beskrives retten til reservasjon og virkninger av reservasjon. § 14 har en bestemmelse om at det er forbudt å rette markedsføring ved telefon til forbrukere på visse dager og tidspunkter. Det gjelder blant annet lørdager og helgedager og virkedager før klokka 9.00 og etter klokka 21.00.

Les mer om forbud mot markedsføring

Kapittel 3 i markedsføringsloven §§ 12, 13 og 14, lovdata.no

Sist oppdatert 18.01.2019
Tekst: Kjell Rosland og Cathrine Meyer Johansen (CC BY-SA)
Rettighetshaver: NKI Forlaget

Læringsressurser

Regelverk for salgs- og reiselivsbedrifter

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter