Hopp til innhold

Fagstoff

Beskytt barna

En bærekraftig verdikjede ivaretar barns rettigheter. Barn skal blant annet vernes mot økonomisk utbytting, seksuell utnytting og misbruk.
Et barn går forbi en slitt dukke som ligger på fortauet utenfor et barnehjem i Port-au-Prince på Haiti. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Barnekonvensjonen

Nordmenn reiser stadig mer til utlandet. Dessverre kommer veksten i reiselivsnæringen med en mørk bakside: Mange barn blir seksuelt utnyttet i reiseliv og turisme, eller de blir satt til ulovlig barnearbeid.

FN vedtok i 1988 den første internasjonale konvensjonen om barns rettigheter, populært kalt barnekonvensjonen. Her står det blant annet at barn skal ha

  • vern mot økonomisk utbytting og mot å utføre arbeid som kan være farlig eller til hinder for utdanning, eller som er helseskadelig eller skadelig for den fysiske, psykiske, åndelige, moralske eller sosiale utviklingen
  • vern mot seksuell utnytting, herunder beskyttelse mot alle former for seksuell utnytting og seksuelt misbruk

De fleste land har undertegnet barnekonvensjonen, men oppfølgingen varierer fra land til land. I Norge er organisasjonen Redd Barna en forkjemper for barns rettigheter og for at barn skal få leve et verdig liv – uansett hvem de er, og hvor de bor.

Økonomisk utnytting av barn

Ifølge Redd Barna lever mer enn 152 millioner barn som barnearbeidere i verden i dag. Disse barna er i alderen fem til sytten år, og mange av dem er satt til farlig og helseskadelig arbeid.

FNs barnefond (UNICEF) arbeider med nødhjelp, katastrofehjelp og utviklingshjelp. UNICEF hevder at over 200 millioner barn i verden har arbeid som går ut over lek og skolegang. Nesten halvparten av disse barna jobber fulltid og har direkte skadelig arbeid.

Under koronapandemien var 500 millioner barn uten skoletilbud.

Tenk over
Hvor går grensen mellom småjobber for lommepenger og utnytting av barn?

Internasjonal kamp mot seksuelt misbruk

ECPAT er et internasjonalt nettverk av organisasjoner som arbeider mot seksuell utnytting av barn. Flere reisearrangører har undertegnet "ECPAT Code of Conduct", en avtale som gir støtte og verktøy til reiselivsnæringen for å forhindre seksuell utnytting av barn. Gjennom avtalen forplikter aktørene seg til å

  • ha en policy mot barnesexhandel
  • lære sine ansatte om ECPATs arbeid
  • informere gjestene om arbeidet
  • ha en klausul i hotellkontrakten som forbyr barnesexhandel på hotellet
  • informere lokale samarbeidspartnere om standpunktet sitt

ECPAT står for End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes. Flere turoperatører samarbeider med ECPAT. I Norge samarbeider ECPAT blant annet med Redd Barna.

Kilder

Redd Barna. Barnearbeid. https://www.reddbarna.no/vart-arbeid/barn-i-verden/barnearbeid/

FN-sambandet. (2021, 25. februar). God utdanning. https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/god-utdanning

CC BY-SASkrevet av Kjell Rosland. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 27.07.2021

Læringsressurser

Bærekraft i verdikjeden