Hopp til innhold
Fagartikkel

Sosial bærekraftig handel

De fleste produktene som selges i Norge, har en internasjonal verdikjede der menneskers rettigheter blir ivaretatt i varierende grad. Hva kan vi gjøre for å skape en mer sosial bærekraftig handel?

Sosial bærekraft

Den sosiale dimensjonen av bærekraftsbegrepet handler om at alle mennesker skal få oppfylt rettighetene sine for å få et anstendig liv. Å ivareta menneskerettigheter er det viktigste utgangspunktet for dette. Her handler det for eksempel om å gi folk mulighet til å gå på skole, utdanne seg og ha et godt helsetilbud.

Sosial bærekraft handler også om at alle skal ha anstendige arbeidsforhold med rettferdig betaling. Virksomheter må ha kontroll på hele verdikjeden sin, og sørge for at produktet deres ikke blir produsert ved hjelp av barnearbeid eller under andre uverdige arbeidsforhold.

I klesbransjen har det eksempelvis vært fokus på arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne. 24. april 2013 kollapset bygningen Rana Plaza i Bangladesh der fire tekstilfabrikker holdt til. Fabrikken produserte blant annet klær for H&M og Lindex. I ulykken døde 1138 arbeidere, og mer en 2500 ble skadet. Ulykken førte til et økt internasjonalt fokus på sikkerheten til arbeidere på tekstilfabrikker.

Tenk over

Hva mener du er anstendige arbeidsforhold for en tekstilarbeider?


Utfordringer med internasjonal handel

Norske virksomheter kjøper og selger varer og tjenester i mange land – også i land som har dårlige arbeids- og lønnsforhold og dårlig arbeidsmiljø. Det kan være snakk om dårlig lønn, barnearbeid og ekstrem bruk av overtid. Tilfeller av smøring og korrupsjon blir også stadig avslørt.

Etisk handel Norge (EHN) er en medlemsorganisasjon og et ressurssenter for bærekraftig handel. Nedenfor kan du lese om arbeidsområdene og målsetningene deres.

Arbeidsområdene og målsetningene til EHN

Tvangsarbeid/slavearbeid

  • Det skal ikke forekomme noen form for tvangsarbeid, slavearbeid eller ufrivillig arbeid.

  • Arbeidere skal ikke måtte levere depositum eller identitetspapirer til arbeidsgiver og skal fritt kunne avslutte arbeidsforholdet med rimelig oppsigelsestid.

Fagorganisering og kollektive forhandlinger

  • Arbeidere skal uten unntak ha rett til å slutte seg til eller etablere fagforeninger etter eget ønske og til å forhandle kollektivt. Arbeidsgiver skal ikke blande seg inn i, hindre eller motarbeide fagorganisering eller kollektive forhandlinger.

  • Fagforeningsrepresentanter skal ikke diskrimineres eller hindres i å utføre sitt fagforeningsarbeid.

  • Dersom retten til fri organisering og/eller kollektive forhandlinger er begrenset ved lov, skal arbeidsgiveren legge til rette for og ikke hindre alternative mekanismer for fri og uavhengig organisering og forhandling.

Barnearbeid

  • Minstealder for arbeidere skal ikke være lavere enn 15 år og i tråd med

    • nasjonal minstealder for ansettelse, eller

    • minstealder for obligatorisk skolegang

    med høyeste alder som gjeldende. Dersom lokal minstealder er satt til 14 år i tråd med unntaket i ILO konvensjon 138, kan dette aksepteres.

  • Nyrekruttering av barnearbeidere i strid med ovennevnte minstealder skal ikke finne sted.

  • Barn under 18 år skal ikke utføre arbeid som er til skade for helsa deres, sikkerhet eller moral, inkludert nattarbeid.

  • Det skal etableres handlingsplaner for snarlig utfasing av barnearbeid som er i strid med ILO-konvensjonene 138 og 182. Handlingsplanene skal dokumenteres og kommuniseres til relevant personale og andre interessenter. Det skal legges til rette for støtteordninger der barn gis mulighet til utdanning inntil barnet ikke lenger er i skolepliktig alder.

Diskriminering

  • Det skal ikke forekomme diskriminering ved ansettelse, avlønning, opplæring, forfremmelse, oppsigelse eller pensjonering basert på etnisk tilhørighet, kaste, religion, alder, uførhet, kjønn, sivil status, seksuell legning, fagforeningsarbeid eller politisk tilhørighet.

  • Det skal etableres vern mot seksuelt påtrengende, truende, fornærmende eller utnyttende adferd, og mot diskriminering eller oppsigelse på usaklig grunnlag, for eksempel ekteskap, graviditet, foreldrestand eller status som HIV-smittet.

Brutal behandling

  • Fysisk mishandling eller avstraffelse, eller trussel om fysisk mishandling, er forbudt. Det samme gjelder seksuelt eller annet misbruk og andre former for ydmykelser.

Helse, miljø og sikkerhet

  • Det skal arbeides for å sikre arbeidere et sikkert og sunt arbeidsmiljø. Farlige kjemikalier og andre stoffer skal håndteres forsvarlig. Nødvendige tiltak skal iverksettes for å forhindre og minimere ulykker og helseskader som resultat av, eller relatert til, forhold på arbeidsplassen.

  • Arbeidere skal ha jevnlig og dokumentert opplæring i helse og sikkerhet. Helse- og sikkerhetsopplæring skal gjentas for nyansatte og omplasserte arbeidere.

  • Arbeidere skal ha tilgang til rene sanitærfasiliteter og rent drikkevann. Hvis relevant, skal arbeidsgiver også besørge tilgang til fasiliteter for trygg oppbevaring av mat.

  • Hvis arbeidsgiver tilbyr losji, skal dette være rent, sikkert, tilstrekkelig ventilert og med tilgang til rene sanitærfasiliteter og rent drikkevann.

Lønn

  • Lønn til arbeidere for en normal arbeidsuke skal minst være i tråd med nasjonale minstelønnsbestemmelser eller bransjestandard, og den høyeste gjelder. Lønna skal alltid være tilstrekkelig til å dekke grunnleggende behov, inkludert noe sparing.

  • Lønnsforhold og utbetaling av lønn skal være skriftlig avtalefestet før arbeidet påbegynnes. Avtalen skal være forståelig for arbeideren.

  • Fratrekk i lønn som disiplinærreaksjon tillates ikke.

Arbeidstid

  • Arbeidstida skal være i tråd med nasjonale lover eller bransjestandard, og ikke overstige arbeidstid i samsvar med gjeldende internasjonale konvensjoner. Normal arbeidstid per uke skal vanligvis ikke overstige 48 timer.

  • Arbeidere skal ha minst én fridag per 7 dager.

  • Overtid skal være begrenset og frivillig. Anbefalt maksimum overtid er 12 timer per uke, det vil si samlet arbeidstid på 60 timer per uke. Unntak fra dette kan aksepteres dersom det er regulert av en kollektiv avtale eller nasjonal lov.

  • Arbeidere skal alltid ha overtidstillegg ved arbeidstidstid over normal arbeidstid (se punkt 8.1 over), minimum i tråd med gjeldende lover.

Regulære ansettelser

  • Forpliktelser overfor arbeidere i tråd med internasjonale konvensjoner, nasjonale lover og regler om regulære ansettelser skal ikke omgås gjennom bruk av korttidsengasjementer (som bruk av kontraktsarbeidere, løsarbeidere og dagarbeidere), underkontraktører eller andre arbeidsrelasjoner.

  • Alle arbeidere har krav på en arbeidskontrakt på et språk de forstår.

  • Lærlingeprogrammer skal være klart definerte med hensyn til varighet og innhold.

Marginaliserte befolkningsgrupper

  • Produksjon og bruk av naturressurser skal ikke bidra til å ødelegge ressurs- og inntektsgrunnlag for urfolk eller andre marginaliserte befolkningsgrupper, for eksempel ved å beslaglegge store landarealer, uforsvarlig bruk av vann eller andre naturressurser som befolkningsgruppene er avhengig av.

Miljø

  • Negativ miljøpåvirkning skal reduseres i hele verdikjeden. I tråd med føre var-prinsippet skal det gjennomføres tiltak for kontinuerlig å minimere utslipp av klimagasser og lokal forurensing, bruk av skadelige kjemikalier, sprøytemidler og for å sikre bærekraftig ressursuttak og forvaltning av vann, hav, skog og land og bevaring av biologisk mangfold.

  • Nasjonal og internasjonal miljølovgivning og -reguleringer skal overholdes, og relevante utslippstillatelser skal innhentes.

Korrupsjon

  • Alle former for bestikkelser er uakseptabelt, slik som bruken av alternative kanaler for å sikre illegitime private eller arbeidsrelaterte fordeler til kunder, agenter, kontraktører, leverandører eller deres tilsatte samt offentlige tjenestemenn/-kvinner.

Dyrevelferd

  • Dyrevelferd skal respekteres. Tiltak bør iverksettes for å minimere negativ påvirkning på produksjons- og arbeidsdyr sin velferd.

  • Nasjonal og internasjonal dyrevelferdslovgivning og -reguleringer skal overholdes.

Utnytting av barn

Ifølge Redd Barna lever mer enn 160 millioner barn som barnearbeidere i verden i dag (2024). Disse barna er i alderen 5 til 17 år, og mange av dem er satt til farlig og helseskadelig arbeid.

FNs barnefond (UNICEF) arbeider med nødhjelp, katastrofehjelp og utviklingshjelp.

Barnekonvensjonen

FN vedtok i 1988 den første internasjonale konvensjonen om barns rettigheter, populært kalt Barnekonvensjonen. Her står det blant annet at barn skal ha

  • beskyttelse mot økonomisk utbytting og mot å utføre ethvert arbeid som kan være farlig eller til hinder for barnets utdanning, eller skadelig for barnets helse eller fysiske, psykiske, åndelige, moralske eller sosiale utvikling

  • beskyttelse mot alle former for seksuell utnytting og seksuelt misbruk

De fleste land har undertegnet barnekonvensjonen, men oppfølgingen varierer fra land til land. I Norge er organisasjonen Redd Barna en forkjemper for barns rettigheter, og for at barn skal få leve et verdig liv – uansett hvem de er – og hvor de bor.

Internasjonal kamp mot seksuelt utnyttelse av barn

Flere organisasjoner, som ECPAT, har involvert seg sterkt i det andre punktet i FNs barnekonvensjon: beskyttelse mot seksuell utnyttelse av barn. ECPAT står for End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes.

Les mer om ECPATS arbeid på ECPAT Norge sine sider.

Åpenhetsloven

I arbeidet for sosial bærekraftig handel er den nye norske åpenhetsloven viktig. Den trådte i kraft 1. juli 2022 og skal sørge for at organisasjoner og bedrifter spiller med åpne kort om hvordan de driver virksomheten sin. Den fulle tittelen på loven er "Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold".

Loven skal sørge for at grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold blir ivaretatt. Den blir derfor også kalt "menneskerettighetsloven for næringslivet".

Kilder

Etiskhandel.no: https://etiskhandel.no/om-oss/

Redd Barna. Barnearbeid. https://www.reddbarna.no/vart-arbeid/barn-i-verden/barnearbeid/

FN-sambandet. (2021, 25. februar). God utdanning. https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/god-utdanning

Relatert innhold

Fagstoff
Åpenhetsloven

Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Hvorfor fikk vi denne loven, og hvilke konsekvenser vil den få for norske virksomheter?

Skrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 22.08.2024