Hvordan skaffe kapital? Et eksempel - Yrkesfaglig fordypning (EL-ELE vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Hvordan skaffe kapital? Et eksempel

Å finansiere vil si å skaffe penger til en bedrift. Her skal vi se hvordan Morten og Minoo har tenkt å finansiere bedriften sin.

Morten og Minoo er kommet et stykke på vei med planene om å starte sin lille IT-bedrift Morten og Minoos support. Vi skal se hvor mye kapital de trenger for å komme i gang, og hvordan de har tenkt å skaffe den.

Hvordan skal de skaffe kapitalen?

Morten og Minoo har greid å skaffe seg hele egenkapitalen på 100 000 kr. Egenkapital er penger som du selv putter inn i bedriften. Noe av dette har de skaffet ved å låne av sine foreldre. Begge mødrene kommer også til å være en del av bedriftsstyret.

Langsiktig lån

Morten og Minoo avtaler et møte med den lokale banken for å diskutere ytterligere finansiering. De vil be om et langsiktig lån på 50 000 kr. Et langsiktig lån er et lån med nedbetalingstid på mer enn ett år. Det er et ønske at lånet skal gå over tre år.

Kassekreditt

Det de trenger utover dette, blir finansiert gjennom en kassekreditt. Kassekreditt er et fleksibelt lån med en øvre grense på hvor mye vi totalt kan låne. Det blir avtalt en ramme, det vil si hvor mye en totalt kan låne. Så betaler en renter av det man har brukt (eller lånt) av kassekreditten.

Mange har en slik ordning knyttet til lønnskontoen. Vanligvis står det penger på kontoen, men en kan for eksempel trekke 10 000 kr ekstra. På den måten kan kontoen komme i minus, og da må en betale renter av dette.

Morten og Minoo bestemmer seg for å søke om en kassekreditt med en ramme på 100 000 kr. Da vil de ha den kontantreserven de trenger.

Møtet i banken går svært bra. Bankens rådgiver er imponert over forretningsplanen, styresammensetningen og oppsettet over eiendelene. Lånet og kassekreditten blir innvilget.

Relatert innhold

Fagstoff
Finansiering

Finansiering dreier seg om å skaffe penger til bedriften din. Du trenger penger til å kjøpe utstyr, leie lokaler og ta ut lønn. Her får du gode tips.

Skrevet av Oddvar Torgersen. Rettighetshavere: Amendor AS og NKI Forlaget
Sist faglig oppdatert 06.12.2017