Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Manislam

Manislam belyser hvordan flere muslimske menn kjemper for likestilling i en religion der mange mener kvinnen skal være underlegen mannen.

Om filmen

Manislam – om menn og maskulinitet i islam er den siste dokumentarfilmen i en trilogi fra regissør Nefise Özkal Lorentzen, der alle filmene viser forskjellige aspekter av islam og kjønn.

I denne filmen snakker regissør Nefise Özkal Lorentzen med menn om likestilling i islam. Hun besøker en rekke forskjellige muslimske menn i Tyrkia, Indonesia, Kuwait og Bangladesh.

En av dem lager tegneserier som fremmer mangfold, en demonstrerer for likestilling i miniskjørt, en bruker brettspill for å utfordre unge menn i likestillingsspørsmål, mens en annen mener det er både mannens og kvinnens skyld at kvinner blir voldtatt.

Del 1. Utforsk møtene i dokumentaren

Hvilke perspektiver på kultur, likestilling og forholdet mellom kvinner og menn kommer fram i møtene mellom regissøren og mennene? Hvordan begrunnes mennenes perspektiver? Hvordan kommenterer regissøren møtene med disse mennene?

Bruk gjerne punktene under når du arbeider med dokumentaren.

  • mennesker du møter i filmen

  • situasjon

  • perspektiver og synspunkter

  • begrunnelser

  • regissørens kommentarer

Del 2. Gå i dybden

Velg to av deltakerne, og sammenlign perspektivene og synspunktene deres. Si også noe om hvordan kommunikasjonen deres påvirkes av sosiale faktorer og kulturelle verdier. Bruk relevante teorier om kommunikasjon og kultur.

Del 3. Spørsmål til refleksjon

  • Hva tror du regissøren ønsker å oppnå med denne dokumentaren?

  • Er det noe som gjorde spesielt inntrykk på deg i dokumentaren? Forklar og gi eksempler.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson, Ida Marie Stokkelien og Ingeborg Hagen.
Sist faglig oppdatert 16.04.2021

Læringsressurser

Mediefortellinger om "de andre"