Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk deg på adapsjon

Flere av Lars Saabye Christensens romaner er filmatisert. Nå skal du øve deg på ulike fortelleteknikker. Du skal skrive om en filmscene fra spillefilmen Beatles til et tekstavsnitt i en roman, og lage et storyboard til en filmscene basert på et tekstutdrag fra romanen Maskeblomstfamilien.

Oppgave 1) Fra film til roman

Ovenfor kan du se en kort scene fra spillefilmen Beatles (19:08–21:06).

Tenk deg at du er forfatteren Lars Saabye Christensen. Hvordan ville du ha fortalt denne historien i en roman? Lag et forslag til tekst.

Oppgave 2) Fra roman til film

Nedenfor er et tekstutdrag fra Lars Saabye Christensens roman Maskeblomstfamilien (2003). Tegn et storyboard som viser hvordan dette kan fortelles i en filmscene.

Det var den siste sommeren på landstedet.
Det skjedde nesten aldri noe.
Det var den sommeren far snart skulle dø.

Skyggen fra flaggstangen lignet viseren i et solur som gikk for fort. Når det var overskyet, eller regnet, sto tiden stille. Jeg vet ikke hva jeg likte best, at sommeren snart var over eller at den bare varte og varte, som dragsuget etter et usynlig skip, lastet med løv. Jeg pleide å sitte i vinduskarmen, på rommet mitt i andre etasje. Derfra kunne jeg se ned på badestranden, stupebrettet, hvor de gylne guttene sto i kø og kastet seg ut i vannet, det ene svevet dristigere enn det andre, mens pikene lå på svabergene og lyttet til små grammofoner i stedet for å beundre disse guttene som utelukkende var til for dem.

Jeg hørte ikke musikken. Men jeg så de sorte singlene som spant og spant i lyset, små hjul som fraktet pikene enda lenger vekk.

(Christensen, 2003, s. 24)

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 22.02.2022

Læringsressurser

Analyse av fiksjonsfilm