Hopp til innhold

Spillefilm

Arn – Tempelridderen

Arn – Tempelridderen er den første av de to spillefilmene som ble laget om den svenske korsfareren Arn Magnusson. Filmen er basert på Jan Guillous suksessfulle bok-trilogi.

Om filmen

Arn –Tempelridderen (2007) er en svensk spillefilm av regissør Peter Flinth, som handler om Arn Magnusson. Filmen tegner et bilde av krigen som raste mellom kristne og muslimer i Midtøsten på 1100-tallet. Den gir også et tidsbilde av Sverige i tiden før landet var samlet til ett rike. Filmen fortelles med utgangspunkt i kjærlighetshistorien mellom Arn og Cecilia Algotsdotter.

Foreldrene ønsket at Arn skulle oppdras i kloster. I klosteret lærer Arn å lese, og han viser talent for pil og bue og for sverdkamp. Han får opplæring av broder Guilbert, som tidligere var tempelridder i 12 år. Da Arn er ferdig med utdannelsen i klosteret, overrekker broder Guilbert ham tempelridder-sverdet sitt, og han får reise hjem til familien sin.

Møtet med familien blir alt annet enn fredelig. På denne tiden er Sverige ikke samlet til ett rike, og det foregår kamper mellom ulike familier og grupperinger. Arn møter den vakre Cecilia, og de to forelsker seg. Cecilia er lovet bort til en annen mann, og dette skaper fortvilelse og problemer for Arn og Cecilia. Da det blir kjent at hun er med barn, og at Arn er faren, lyses de to i bann. De dømmes til 20 år med tukt og botsøvelse i hvert sitt kloster. Arn får omgjort straffen sin, og i stedet for å leve i kloster må han tjene Gud som tempelridder i Jerusalem.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Anne Cathrine Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 24.02.2020

Læringsressurser

Analyse av fiksjonsfilm