Journalistikk og menneskerettigheter
I 2021 ble journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov tildelt Nobels fredspris. Ressa jobber for mediehuset Rappler på Filippinene og Dmitrij Muratov for avisen Novaja Gazeta i Russland. Nobelkomiteen begrunner tildelingen med Ressa og Muratov sin innsats for ytringsfrihet, siden ytringsfrihet er en forutsetning for demokrati og varig fred.
Samtidig legges det vekt på at de to journalistene, gjennom sitt journalistiske virke, har avslørt maktmisbruk, voldsbruk, korrupsjon og vilkårlig frihetsberøvelse i hjemlandene sine.
FNs verdenserklæring (fn.no) er grunndokumentet i det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter. Den består av i alt 30 artikler og gjelder for alle FNs medlemsland.
Utgangspunktet er at alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. Journalistikken har en moralsk plikt til å avdekke brudd på alle grunnleggende menneskerettigheter, som retten til liv, frihet og personlig sikkerhet. Ved å rette kritisk søkelys mot myndigheter og andre i maktposisjoner bidrar journalistikken til å forhindre maktmisbruk og overgrep.
Menneskerettigheter trues også av forhold utenfor myndighetenes kontroll, som klimaendringer og naturkatastrofer. En annen viktig trussel mot grunnleggende menneskerettigheter er fattigdom.
Når mediene sette søkelyset på menneskelige lidelser, tvinges verdenssamfunnet til å handle. Derfor er det viktig at både journalister og andre mediefortellere synliggjør at mange mennesker i verden mangler grunnleggende menneskerettigheter.
Mennesker som blir offer for krig og konflikter, opplever ofte å miste alt. Menneskerettighetserklæringen gir alle rett til å søke asyl i et annet land dersom livet og helsen deres er truet. I vår tid har store flyktningstrømmer, blant annet fra borgerkriger i Syria og Afghanistan, skapt uro i mange europeiske land. Politikere opplever at prinsippet om rett til asyl er under press.
I en slik situasjon er det viktig at mediene er tett på det som skjer, og bidrar til å skape en forståelse av hvilken situasjon mennesker på flukt lever i.
Et eksempel på slik journalistikk er Leo Ajkic sitt møte med den syriske firebarnsfamilien Asaad i Libanon, der det bor over én million syriske flyktninger.