Hopp til innhold

Fagstoff

Mobil, nettverk og dataspill i Nord-Korea

Mobiltelefoner, nettverk og dataspill finnes på et vis i Nord-Korea, men ikke i de formene vi er vant til her i Norge.

Intranett

Nord-Korea har et nettverk redigert av regimet. Kun det regimet tillater, er tilgjengelig på ulike lukkede nettverk. Kall dem gjerne intranett. Noen av disse intranettene er koblet til digitale oppslagstavler på universiteter.

Utlendinger kan leie SIM-kort, og på den måten få tilgang til det vanlige internettet. Men det er bare mulig for utlendinger, ikke for vanlige nordkoreanere.

Mobil

Nord-Korea blir mer moderne, og regimet har den senere tid åpnet opp for bruk av mobiltelefon. De blir stadig mer populære, og sprer seg over hele landet. Mobiltelefonene er knyttet til et internt nordkoreansk nettverk.

Flere og flere mennesker har smarttelefoner, også unge mennesker, til tross for at det er dyrt. Situasjonen for sosiale medier er ikke i nærheten av det unge mennesker rundt i verden forventer i dag.

Nettbrett finnes også. Nordkoreanerne hevder de lager selv, men det er nok mer deler som blir kjøpt inn fra andre steder i verden som de setter sammen til sin egen nordkoreanske tablet.

Spill

Smarttelefoner brukes mest til å spille spill. Det finnes mengder av spill. I stedet for å laste spillene ned fra en app-butikk, går du til en databutikk der du kan se gjennom tilgjengelige spill, og butikkpersonalet laster spillet du skal ha ned på telefonen din. Så kan du spille.

Det kan hende du må gå tilbake til butikken og betale mer for å få fortsette å spille spillet ditt.

CC BY-SASkrevet av Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 09.07.2018

Læringsressurser

Internasjonal mediepolitikk