Samtaler om rus - Pedagogisk arbeid (HS-BUA vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Samtaler om rus

I overgangen fra barn til ungdom endrer ofte holdningene seg når det gjelder rus. Jo mer åpen og naturlig vi snakker med ungdommer om rus, jo mer kan vi hjelpe dem til å ta kloke valg og forebygge uheldig rusbruk.

Vær en god samtalepartner

En viktig del av å jobbe med ungdommer er å skape gode relasjoner. Det gjør du ved å være en person ungdommene kan stole på. Du bør også være forutsigbar, åpen, anerkjennende og empatisk og ha humor. Forskning har vist at dersom ungdommene har gode rollemodeller som skaper gode relasjoner til dem, er det mindre sannsynlig at de utvikler uhelse. Hvordan kan du snakke med ungdommer om rus?

Refleksjoner i grupper

Dere jobber på en ungdomsklubb, og dere får mange spørsmål fra ungdommene knyttet til rus. Del dere opp i små grupper på tre–fire, og reflekter sammen.

  1. En ungdom forteller at han eller hun skal på fest, men er redd for at det blir mas om å drikke. Hvordan kan du hjelpe og støtte ungdommen i denne situasjonen? Begrunn valgene deres. Er det forskjell på om personen er jente eller gutt?

  2. Gi noen eksempler på situasjoner hvor det kan bli mas eller press om å drikke. Hva kan vi gjøre for å unngå drikkepress?

  3. To ungdommer kommer og forteller dere at de tror at en av medlemmene i klubben har begynt å røyke hasj, og at han har vært ruset på klubben. Hva kan dere gjøre? Hvordan vil dere gå fram? Forklar hvorfor. Hvilke dilemmaer kan oppstå når en ungdom forteller slike ting til dere?

  4. Noen ungdommer på klubben forteller at de har hørt rykter om at en som jobber på klubben, røyker hasj. Hva kan dere gjøre? Forklar hvorfor.

  5. En av klubbungdommene har begynt å selge narkotika til andre ungdommer. Hva gjør dere? Hvem kan dere samarbeide med?

  6. En av ungdommene på klubben har planer om å feire 17-årsdagen sin. Han ønsker at det skal være alkoholfritt, men kompisene vil ha med alkohol. Gi tips til ungdommen om hvordan han kan lage en kul fest uten alkohol.

  7. Vi har alle private tanker knyttet til rusmidler. Som profesjonell og rollemodell er det lurt å ha reflektert over hva du bør svare når du får disse spørsmålene fra ungdommene:

    1. Hva tenker du om at det er 18-årsgrense på alkohol?

    2. Bør hasj legaliseres?

    3. Har du vært full?

    4. Hvor gammel var du den første gangen du drakk alkohol?

  8. Planlegg en alkoholfri fest for ungdommer på en ungdomsklubb. Tenk igjennom disse spørsmålene før dere starter planleggingen:

    • Hvem er ungdommene? Hva er de interessert i?

    • Hvor skal dere være, og hvordan ser det ut i lokalene? Er det inne eller ute?

    • Hva skal dere servere av mat og drikke?

    • Hva skal skje av underholdning og lignende?

  9. Dersom det lar seg gjøre, gjennomfør, vurder og dokumenter en alkoholfri fest for ungdommer.

Relatert innhold

Kilder

Blå Kors. (u.å). Slik får du gode samtaler med ungdom. Hentet 07. august 2021 fra https://www.blakors.no/ressursbank/snakkekort-for-ungdom

Skrevet av Riborg Anna Ringereide.
Sist faglig oppdatert 07.08.2021