Hopp til innhold
Oppgave

Frukt i naturen

Frukt har mange fine farger, former og fasonger. I denne aktiviteten skal du være med på å gjøre noe ekstra gøy med frukt på tur. Hva med å lage et fruktfat med et spesielt tema?

Forberedelser

Jobb sammen i gruppe på tre–fire elever. Dere skal planlegge og lage et tema-fruktfat til tre–fire personer ute.

  1. Velg tema for fruktfatet.

  2. Finn ut hvilke frukter og annet utstyr dere skal kjøpe inn.

  3. Tegn en skisse for hva dere skal lage.

  4. Finn ut hva det er viktig å tenke på når dere skal ha med dere frukt på tur. Lag en plakat med overskriften "Trygg frukt på tur" og skriv inn hva dere må passe på.

  5. Kjøp inn frukten og utstyret dere skal bruke. Oppbevar det forsvarlig til gjennomføringen.

Gjennomføring, dokumentering og vurdering

  1. Finn et egnet område ute og sett i gang med å lage fruktfatet. Pass på at dere gjennomfører etter plakaten dere har laget om trygg frukt på tur.

  2. Dokumenter hele prosessen for gjennomføringen av aktiviteten. Velg selv hvilken dokumentasjonsform dere vil bruke.

  3. Vurder aktiviteten.

    1. Hva gikk bra, hvorfor?

    2. Hva gikk ikke bra, hvorfor?

    3. Hva vil dere gjøre annerledes neste gang?

  4. Spis og kos dere med frukten. Smak gjerne på hverandres fruktfat.

Etterarbeid

  1. Hvilke næringsstoffer inneholder fruktfatet deres? Er det i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet?

  2. Helsedirektoratet anbefaler sterkt at barnehager og skoler/SFO serverer grønnsaker og frukt eller bær hver dag. Finn ut hva de begrunner dette med.

  3. Dersom dere skulle gjennomført aktiviteten sammen med en gruppe barn:

    • Hva ville dere ha gjort?

    • Hva ville dere hatt fokus på?

    • Hvordan kunne dere fått barna med i prosessen?

    • Hvilken betydning har det at barn er med i prosessen?

    • Hvordan ville dere gjort det?

    • Hvorfor ville dere gjort det slik dere tenker?

  4. Hvordan kan du skape et godt spisemiljø som fremme helse og mat- og måltidsglede for barn og unge ute i naturen?

  5. Hygiene og trygg mat er viktig når dere jobber med barn og unge. Hvordan kan en sikre god håndhygiene og trygg tilberedning av frukt ute i naturen?

Relatert innhold