Horn-, bein- og metallduojár - Verktøykassa – for elever - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Horn-, bein- og metallduojár

En duojár som jobber med horn-, bein og metallduodji former og graverer, reparerer og utvikler bruksgjenstander med utgangspunkt i samiske duodjitradisjoner. Duojáren lager blant annet kniver, knivslirer, skjeer, smykker, grindvever og skytler.

Materialer

En horn-, bein og metallduojár kjenner igjen de ulike betegnelsene på hornet og ulike bein og vet hvordan de ulike delene kan brukes i produksjon av bruksgjenstander. Innsamling av brukbare materialer er en sentral del av faget.

Teknikker

I arbeid med horn, bein og metall jobber du med håndverktøy og maskiner i ulike teknikker. Teknikken med å dele og uthule horn blir brukt i produksjon av knivslire. Horndelene festes sammen med metalldeler. Denne teknikken kalles for å duorrat, og den brukes også i produksjon av andre gjenstander. Knivslira blir til i kombinasjon med lær og håndsøm. Det er vanlig å kombinere materialer når man jobber som horn-, bein og metallduojár. Sølv blir ofte brukt i kombinasjon med horn.

Som horn-, bein- og metallduojár lærer du ulike graveringsmetoder for hånd. Du får jobbe med ornamentikk som representerer ulike områder i Sápmi, og får også lage egne uttrykk i arbeidet.

Egenskaper

En horn-, bein- og metallduojár må ha godt håndlag og være nøyaktig. Du bør ha god forståelse for form og være kreativ. I tillegg må du ha evne til lære deg å bruke håndverktøy og maskiner. Du må kunne kommunisere godt med kunder og oppdragsgivere.

Utdanning

Utdanningen for å bli horn-, bein- og metallduojár er to år i videregående skole og to år lære i bedrift. Det første året tar du vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du vg2 duodji med fordypning i harde materialer. Etter to år i lære i horn-, bein- og metallduodjifaget kan du ta svennebrev.

Skrevet av Sara Inga Johansdatter Utsi Bongo.
Sist faglig oppdatert 09.12.2021