Hopp til innhold

Fagartikkel

Seilmaker

Seilmakere utvikler og lager seil, og tilbyr målsydde trekk, presenninger og kalesjer til ulike bruksområder. De tegner og konstruerer i tillegg til å arbeide med søm, liming og sveising.

LK20
Fotografi fra verksted med ruller av seilduk.

Seilmakeren lager alle typer seil til båter. Hvert seil må passe til båtens mål, rigg og utforming. De må konstrueres slik at de får riktig styrke og en form som tar hensyn til luftas bevegelser.

Delene skjæres til manuelt eller brennes ut ved hjelp av datastyrt laser. Etterpå syr, limer eller sveiser seilmakerne delene sammen. De bruker kraftige industrisymaskiner til de fleste sømmene, mens forsterkninger av kanter og hull gjerne blir sydd for hånd.

Fotografi av at et seil sys med en industrisymaskin.

Seilmakere kan være med på å utforme og designe seil og andre tekstiler til båter. I dette arbeidet må de kunne det tradisjonelle håndverket og samtidig tenke nytt.

Gard Hansen viser manuelle teknikker i seilmakerfaget.

Egenskaper

Å kunne seile gir forståelse for hvordan båt og seil fungerer sammen. Som seilmaker trenger du teoretisk kunnskap om materialer, matematikk og engelske faguttrykk. Du bør være flink til praktisk arbeid og ha god form- og fargesans. Arbeidet må utføres nøyaktig.

Fotografi av hender som spleiser og syr ei løkke i tau.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter vg1. Disse fagene kalles særløp. Seilmaker er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er seilmaker.

Sist oppdatert 22.06.2021
Skrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Særløp