Hopp til innhold

Fagstoff

Helt ny på videregående

Kanskje har det kriblet i magen i hele sommer? Det er ikke bare enkelt å gå fra å være konge av tiendeklasse til å bli fersking på videregående. Vi har samlet lenker til noen nettsider som kan hjelpe deg på vei inn i en ny skolehverdag.
Gutt som lytter konsentrert i et klasserom. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Den første dagen

Du rusler inn porten og finner kantina der alle skal møte første skoledag. Tankene farer gjennom hodet ditt. Hva gjør jeg når jeg blir ropt opp? Kommer jeg i samme klasse som venninna mi? Kommer de nye klassekameratene til å like meg? Klarer jeg å lære det som er forventet på videregående?

De andre ser kanskje rolige og behersket ut, men slapp av. De fleste har det akkurat som deg. Når det har gått ei uke eller to, tenker du: Var dette egentlig noe å grue seg til? Hvorfor kastet jeg bort sommerferien på det? Jammen er det spennende å bli kjent med folk jeg ikke henger med til vanlig!

Utdanningsnytt.no har gode tips fra Helsesista til hvordan du kan bli kjent med dem du møter på videregående:

Hvis du gruer deg veldig mye

Noen trenger likevel litt mer hjelp til å komme i gang på en ny skole. Dersom det gjelder deg, kan du ta kontakt med skolen i forveien og spørre om du kan tjuvstarte litt, slik noen elever på Haugaland videregående skole i Haugesund fikk tilbud om i 2019. Det kan du lese mer om på nrk.no:

Å finne seg til rette på videregående

Du oppdager nok snart at videregående skole har mye til felles med det du kjenner fra ungdomsskolen. Mange av fagene, de som kalles fellesfag, har du jobbet med tidligere. På videregående får du i tillegg noen nye fag, programfag. Det er fag som varierer alt etter hvilket utdanningsprogram du har valgt.

Husk at du alltid kan spørre kontaktlæreren din eller den rådgiveren som har ansvar for klassen din om alt du lurer på. De kan hjelpe deg til å bli trygg i den nye elevrollen, både faglig og sosialt.

På videregående skole settes det krav til oppmøte i timene dersom du skal kunne få vurdering i fagene. Som hovedregel kan du ikke ha et fravær som overstiger ti prosent. Derfor bør du så fort som mulig sette deg godt inn i de reglene som gjelder for fravær og dokumentasjon av fravær.

Ung.no er et nettsted som har mange gode råd til deg som er elev:

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 11.03.2020

Læringsressurser

Skolestart