Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Tilhørighet i Brorskap og enhet

Hva betyr det å være "Third Culture Kids"? Leo Ajkic er en av dem som har skrevet om sine opplevelser med å finne tilhørighet i en tredje kultur. Utforsk temaet ved å lese teksten, reflektere, diskutere og skrive selv.
Ung mann lager gatekunst. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Ajkic sin tekst "Brorskap og enhet" er hentet fra antologien Third Culture Kids. Les tekstutdraget og gjør oppgavene.

Del 1. Inn i teksten

 1. Hva sier Leo Ajkic om språket i nabolaget sitt i Bergen? Hva slags norskfaglige begreper kan du bruke for å forklare disse variasjonene i talemål i Bergen som han beskriver?
 2. Ordet "utilpass" går igjen når han beskriver barndommen. Hva var det som gjorde ham utilpass?
 3. Ajkic bruker ordet "underdogs" for å beskrive vennegjengen sin. Hva betyr det?
 4. Hvordan forklarer han at de valgte å samle seg om hiphop og basket?
 5. I teksten beskriver Ajkic forskjeller mellom norsk og bosnisk kultur når det gjelder deling. Hva gikk de ut på? Hva slags erfaringer har du med å dele på denne måten?
 6. Hvorfor var det viktig for ham å vise positive sider av den bosniske kulturen til vennene sine?

Del 2. Reflekter og diskuter

 1. Hva tror du Leo Ajick mener med "en tredje kultur"?
 2. Utdraget kommer fra antologien Third Culture Kids. Utforsk dette uttrykket ved å gjøre et nettsøk. Finn to definisjoner og to eksempler på uttrykket i bruk. Kan du finne på en god, norsk oversettelse?
 3. I anmeldelsen av boka på NRK.no framhever de definisjonen til en av forfatterne i antologien, Shana Fevang Mathai. Hvordan tolker du denne definisjonen? Anmeldelse: Third Culture Kids fra nrk.no.
 4. Les hele anmeldelsen og diskuter: Kan definisjonen til Mathai passe på de fleste unge i dag?
 5. Hva slags forskjell tror du det utgjør å få merkelappen "Third Culture Kid" istedenfor de mer etablerte "minoritet" eller "innvandrer"?

Del 3. Skriv selv

Velg en av skriveoppgavene under:

 1. Skriv et dikt eller en hiphop-tekst om din tredje kultur – den du har satt sammen av kulturen du har i ryggen og den du har foran nesa. Hva gjør deg utilpass? Hva gjør deg stolt? Hva er bare ditt, og som du har funnet fram til selv, slik Ajcik og vennene fant hiphop fra amerikansk kultur?
 2. Skriv en fagartikkel om hva det vil si å være en"Third Culture Kid", og om hvorfor merkelapper betyr noe. Bruk definisjonene, stoff fra anmeldelsen og refleksjonene fra del 2. Bruk også sitater fra teksten til Leo Ajcik for å illustrere noen av poengene dine.
 3. Skriv din egen biografi, slik Ajkic gjør det. Fortell om hvordan bakgrunnen din har forma deg, hva vennene dine gjør, hvilken musikk dere hører på, og hvordan dere snakker. Lag tittel selv.

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Caroline Nesbø Baker.
Sist faglig oppdatert 17.01.2020

Læringsressurser

Kulturmøter og identitet