Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hvordan bruke sitater i sakprosa?

Når du siterer andre, blir teksten din mer troverdig, men du trenger ikke bare sitere eksperter på saken du skriver om. Å bruke utdrag fra skjønnlitteratur eller å sitere kjente personer kan tilføre sakprosatekstene dine kreativ snert.

I denne oppgaven skal vi se på hvordan du kan bruke sitater fra både skjønnlitteratur og sakprosa for å gjøre egne sakprosatekster mer kreative.

Oppgave 1

Les de to avsnittene under som bruker sitater fra sangtekster. Hva syns du sitatene tilfører tekstene?

Tekst 1: Avsnitt i debattinnlegg om religionens stilling i våre dager

"For det er sjukt dette med å si, at Gud setter oss fri / Jeg utsetter å si at du ser på en muslim / til jeg allerede har gjort inntrykk", synger Karpe Diem om det å tro på en gud i våre dager. Sitatet reflekterer godt den utviklingen det moderne Norge har hatt: Vi er mindre religiøse enn før, og det å innrømme tro styrker ikke statusen din. Riktignok mener nok Karpe Diem at muslimer er spesielt utsatt for andres nedverdigende blikk, men også Norges tradisjonelle religion, kristendommen, går i motbakke. Færre og færre tror på Gud og Jesus. Ja, faktisk kan det være flaut å innrømme at man tror på slike gamle skikker. Eller som Ida Marie Gilbert skriver det i kronikken "Flaut å være kristen": "Jeg snur Bibelen når vi får gjester. Det er enklest sånn."

Tekst 2: Fagartikkel om ungdom og press

Men kanskje er ikke kravene for høye? Kanskje er det ungdommen som forventer for mye? Eller som dikteren Kolbein Falkeid skriver i diktet "VII": "Men hvem sa at dagene våre / skulle være gratis? / At de skulle snurre rundt / på lykkehjulet i hjertet vårt / og hver kveld /stoppe på gevinst?" Falkeids poeng er at livet ikke er en dans på roser. Vi må regne med motgang, og vi må regne med å jobbe hardt om vi ønsker å oppnå noe. Dette perspektivet kan det virke som om mange unge i Norge i dag har glemt.

Oppgave 2

Enten: Skriv et avsnitt om et valgfritt emne. Finn sitater fra dikt eller sangtekster som du syns er gode for å få fram poenget ditt.

Eller: Skriv et avsnitt om ett av emnene under. Du finner tips til dikt eller sangtekster du kan bruke i avsnittet. Tekstene finner du på internett. Velg blant emnene

  • dårlig oppførsel, såkalt "trolling" i kommentarfeltene på internett (tips til sangtekst: "Lett å være rebell i kjellerleiligheten din" av Karpe Diem)
  • samisk utenforskap (tips til sangtekst: "Krigstrommer" av den samiske rapperen Slincraze)
  • kritikk av norsk klimapolitikk (tips til sangtekst: "Hei Erna" av Jon Olav)
  • klasseforskjeller og styresmaktenes manglende vilje til å gjøre noe med dem (tips til sangtekst: "Budskapet" av Timbuktu – teksten som fikk Sveriges statsminister til å rappe et motsvar)
  • norsk flyktningpolitikk (tips til sangtekst: "Menneska" av Marthe Valle)
  • mobilavhengighet (tips til dikt: "Mayday" av Lars Saabye Christensen)

Relatert innhold

Sangteksten og musikkvideoen til "Menneska".

Oppgave 3

Utdraget under hører til en fagartikkel om generasjonsforskjeller.

  1. Hva syns du sitatet tilfører avsnittet?
  2. Skriv et avsnitt som argumenterer for at det ikke er ungdomsgenerasjonen som er uansvarlig, men foreldregenerasjonen. Årsaken er at foreldregenerasjonen ikke tar tak i miljøproblemene. Finn et sitat du syns kan få fram dette. For eksempel kan du bruke Greta Thunbergs tale i FN.

"Mange voksne kritiserer dagens ungdom for å være bortskjemte og uhøflige. De syns vi har fått alt i fanget uten å måtte gjøre noe for det, eller som en klok mann sa: "Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere." Hvis vi imidlertid ser litt nærmere på dette utsagnet, så viser det at dagens ungdom nok ikke er så mye verre enn tidligere generasjoner, for dette er ikke et sitat fra i år. Det er sagt av den greske filosofen Sokrates cirka 400 f. Kr. Så kanskje er det slik at det er foreldregenerasjonens oppgave å kritisere sine barn?" (Thunberg, 2019)

Kilder

Abdelmaguid M. Y. (2010). Tusen tegninger [Innspilt av Karpe Diem]. På Aldri solgt en løgn [CD]. Oslo: Bonnier Amigo.

Gilbert I.M. (2014, 2. februar). Flaut å være kristen. Hentet 25. mai 2020 fra https://www.nrk.no/ytring/flaut-a-vaere-kristen-1.11508161

Thunberg, Greta. (2019). Tale til FN. Hentet 25.mai 2020 fra https://www.aftenposten.no/verden/i/K31Vw4/her-er-greta-thunbergs-tale-til-fn?

CC BY-SASkrevet av Åsa Abusland.
Sist faglig oppdatert 19.12.2019

Læringsressurser

Å skrive fagartikkel