Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Før du leverer fagartikkelen

Når du kjenner deg ferdig med selve skrivingen, er det lurt å sjekke hvordan teksten din oppfattes av en leser. Slik oppdager du hva du må finpusse på av språk, flyt og rettskriving.
Studenter jobber sammen i klasserommet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgaver

Oppgave 1: Les teksten høyt

  1. Gå sammen to og to og les teksten høyt for hverandre.
  2. Må du stoppe opp når du leser fordi du ikke helt skjønner sammenhengen i setningene dine? Da må du jobbe med setningen til den blir tydeligere. Manglende komma eller punktum kan gjøre at du mister tråden. Det kan også være at setninger som består av mange ledd, ikke henger sammen på en logisk måte. Da er et tips å skrive kortere setninger.
  3. Prøv å gjenfortelle hovedpoenget i hverandres tekster. På den måten får dere en viktig tilbakemelding om hvordan leseren oppfatter innholdet. Hvis partneren din ikke har forstått hovedpoenget, må du kanskje gå tilbake til teksten og se om du kan gjøre det du vil få fram, enda klarere.
  4. Legg også merke til om språket flyter når du leser. Henger setningene og avsnittene sammen, eller føles teksten oppramsende og punktvis? Da må du binde teksten din bedre sammen. Få tips om tekstbinding her:

Oppgave 2: Les korrektur

Slurvefeil kan være vanskelig å oppdage, men de kan lukes ut ved at du leser gjennom teksten din før du leverer den inn.

  1. Gå igjennom alle røde streker under ord og høyreklikk for å se forslag til rett skrivemåte. Ikke stol blindt på stavekontrollen, så dobbeltsjekk gjerne med ei ordbok om du er sikker på at din stavemåte er den riktige. F.eks. vil stavekontrollen ofte mene at sammensatte ord skal deles, selv om det som oftest er feil.
  2. Hvis du velger "se mer" på nedtrekksmenyen i stavekontrollen i Word, får du opp alle forekomster av den enkelte skrivefeilen i dokumentet ditt. Da kan du kan rette alle opp på en gang.
  3. Skriv ut teksten din hvis du synes det er lettere å lese på papir. Hvis du fortsatt synes det er vanskelig å finne feil, kan du prøve å lese teksten baklengs, ord for ord. Da er det lettere få øye på stavefeil.
  4. Før du leverer, bør du også se over oppgaveteksten og eventuelle sjekklister, for å sjekke at teksten din gjør det oppgava ber om.

CC BY-SASkrevet av Caroline Nesbø Baker og Aasa Abusland.
Sist faglig oppdatert 19.12.2019

Læringsressurser

Yrkesretta sjangrer