Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Rollespill om språkdebatten på 1800-tallet

Noen toneangivende personer i den norske språkdebatten på 1800-tallet møtes på kafé i hovedstaden. Nå er det deres jobb å levendegjøre disse personene.
Grand Cafe i Oslo
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 1

Forberedelse:

Sett dere grundig inn i debatten om språkutviklinga på 1800-tallet og argumentasjonen for at den nye norske nasjonen burde ha et eget språk. Finn ut hva Ivar Aasen og Knud Knudsen mente om saken.

Bruk "Relatert innhold" nederst på sida. Leit gjerne etter mer informasjon på nettet.

Møte på en kafé:

Ivar Aasen og Knud Knudsen møtes til en kopp kaffe på en kafé i Kristiania. Der snakker de om hva man bør gjøre med språksituasjonen i Norge. Dramatiser dette møtet.

Oppgave 2

Forberedelse:

Sett dere grundig inn i debatten om språkutviklinga på 1800-tallet og argumentasjonen for at den nye norske nasjonen burde ha et eget språk. Finn ut hva Ivar Aasen, Knud Knudsen, Henrik Wergeland, P. A. Munch og Sebastian Welhaven mente om saken.

Bruk "Relatert innhold" nederst på sida. Leit gjerne etter mer informasjon på nettet.

Paneldebatt:

Aasen, Knudsen, Wergeland, Welhaven og Munch møter hverandre til debatt om “det norske sprog”. Temaet er: Hva er det norske språk, og hva bør man gjøre med språksituasjonen slik den er?

Gå sammen i grupper på seks og fordel rollene mellom dere. En elev får i oppgave å være møteleder og ordstyrer.

Relatert innhold

Fortellinga om hvordan norsk fikk to forskjellige skriftspråk, er rene eventyret. Bakgrunnen for den unike norske situasjonen oppstod på 1800-tallet.

CC BY-SASkrevet av Jorunn Øveland Nyhus.
Sist faglig oppdatert 31.01.2019

Læringsressurser

Språkstyring