Hopp til innhold

Litterære tekster

Da musene holdt møte

Uttrykket "å henge bjella på katten" stammer fra denne fabelen som tilskrives den greske fabeldikteren Æsop (ca. 500 f.Kr.)
Ei gruppe med mus i et stort rom. Musene danser på to bein. På et bord i bakgrunnen står ei mus som holder i ei bjelle som er festa til et band. Bak i rommet er det et vindu, og vindusåpninga gir utsyn til en del av taket på nabohuset. På dette taket står det en svart katt. Tegning.
Åpne bilde i et nytt vindu

Musene holdt en gang møte for å finne ut hva de skulle gjøre med plageånden sin, katten. Den var jo på jakt etter dem tidlig og seint, lå på lur eller lista seg etter dem uten en lyd; og før en visste ordet av det, slo den kloa i en stakkar.

Mange av musene hadde ordet og foreslo både det ene og det andre, men ingen klarte å komme på noe som kunne hjelpe mot Mons. Da var det til slutt ei ung, lita mus som foreslo at de skulle henge ei bjelle på katten, da ville alt bli så bra. "Bare katten så vidt rører på seg, kommer bjella til å klinge og varsle oss, så vi kan komme oss unna!"

De andre musene syntes at dette var en strålende idé, og de peip og hoppa og dansa av glede. Bare ei gammel mus satt stille og sa ikke noe, men så tok hun ordet til sist:

"Dette er et utmerket forslag", sa hun alvorlig, "og jeg er sikker på at det ville hjelpe. Det er bare én ting jeg må spørre om."

"Og hva er det, da? Kom med det, kom med det!" ropte musene i kor.

"Hvem skal henge bjella på katten?" spurte den gamle. Stille forsvant musene, ei etter ei, og gjemte seg i hvert sitt hull.

Kloke ord er ingenting verdt om de ikke omsettes til handling.

CC BY-SASkrevet av Æsop.
Sist faglig oppdatert 31.01.2023

Læringsressurser

Folkediktning