Hopp til innhold

Fagstoff

Daglig kontroll av buss

Når du arbeider som bussjåfør, må du kjenne til alt av utstyr og funksjoner i bussen. Du må også hver dag kontrollere at bussen er trygg å kjøre, og du må selv gjennom en enkel kontroll før du begynner på arbeidsdagen din.

Viktige funksjoner i en buss

Vet du hva som finnes av utstyr og funksjoner i en buss? I det interaktive bildet nedenfor kan du bevege deg rundt i en buss i klasse 2 (bybuss), og du kan lære mer om deler og utstyr og hva de brukes til.

Daglig kontroll

Før du setter deg i bussen om morgenen og begynner å kjøre, må du kontrollere at bussen fungerer som den skal. I videoen nedenfor lærer du hva det er du må sjekke, og hvordan du gjør det. Bli med på en daglig kontroll sammen med en bussjåfør!

Alkolås

Før du kan starte bussen, må du også puste i et alkometer. Det er et apparat som måler alkoholkonsentrasjonen i blodet ditt. Bare hvis apparatet viser godkjente verdier, får du starta kjøretøyet.

Alle busser og minibusser som er registrert i Norge etter 1. januar 2019, og som blir brukt til persontransport mot betaling, skal være utstyrt med alkolås. Kjøretøy som er eldre, må få ettermontert alkolås innen utgangen av 2023 eller tas ut av drift.

I videoen nedenfor forklarer og demonstrerer en sjåfør hvordan alkometeret fungerer.

CC BY-SASkrevet av Mette Broen.
Sist faglig oppdatert 01.03.2023

Læringsressurser

Bruk av buss