Hopp til innhold

Fagstoff

En hektisk hverdag

Alle har opplevd ulike former for stress. Vi skal nå se nærmere på hva stress kan bety i trafikken.
Buss i rushtid i by. foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Stress kan være både positivt og negativt. Det kan være en positiv faktor i strategien vi møter trusler og farer med. Negativt stress oppstår gjerne når vi får en følelse av ikke å strekke til, når det er mange ting vi skulle ha gjort, men ikke rekker å gjøre, eller når vi ikke mestrer oppgaven vi er satt til.

Det er mange årsaker til stress. En lastebilsjåfør kan bli stresset om tida blir for knapp til å rekke alle leveringene til avtalt tid. En bussjåfør som ligger etter ruteplanen, kan føle det samme. En skipsfører med mange småbåter i fart rundt skipet vil kunne føle stress. Evnen til å ta korrekte beslutninger blir redusert under stress, og vi blir mer disponert for uhell.

Stress over lang tid kan føre til kroniske lidelser som blant annet hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser. Er du stresset? Gå inn på lenken Stresstest i margen.

«Skulle bare …» er et utsagn du kanskje kjenner til. Dette brukes ofte når vi skal gjøre noe ekstra i en stresset arbeidssituasjon. Vi «skal bare …», og så skjer det et uhell. I mange tilfeller skyldes dette at vi har nådd en kapasitetsgrense, og at den overskrides.

Lenker

Stress

Stresstest

CC BY-SASkrevet av Per Haukeberg. Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS
Sist faglig oppdatert 17.12.2018

Læringsressurser

Trafikksikkerhet