Hopp til innhold

Fagartikkel

Plukk, sammenstilling, emballering og oppstilling for transport

Her lærer du om de manuelle rutinene knyttet til ordreplukk på et lager.

Vareliste

Vareliste

Når tida er inne, klargjør datasystemet plukklistene for de ulike plukksonene. Noen lagre skriver ut plukklister på skriverstasjoner i hver plukksone. Andre får overført plukkinformasjonen trådløst til dataskjermer på plukktruckene, mens andre igjen får overført plukkinformasjonen trådløst til et hodesett (talestyrt plukk). Fordelen med talestyrt plukk, eller voicepick, er at plukkerne da har begge hendene frie til plukk.

Etter hvert som en artikkel er ferdig plukket, gir operatøren kommandoen «klar». Systemet gir da automatisk informasjon om neste artikkel som skal plukkes. Ved kommandoen «gjenta» kan operatøren få gjentatt siste informasjon, og så videre.

Etter at plukket er ferdig i de ulike plukksonene, går delordrene til et sammenstillingsområde, der varene lastes på en kundepall – tunge varer nederst, lette som topplast. Deretter emballeres pallen med strekkfilm for å stabilisere den under transporten og for sikre lasten mot svinn. Til slutt merkes pallen med kundens navn og mottakeradresse og plasseres på oppstillingsområdet for transport.

Fryse- og kjølevarer skal ha ubrutt temperaturkjede. Slike varer blir derfor stående i plukksonen til de skal lastes på en bil for transport. Mange biler er i dag innredet med skillevegger, slik at én og samme bil kan håndtere to eller tre forskjellige temperatursoner.

Plukkinformasjonen formidles trådløst til et hodesett.

Plukkinformasjonen blir formidla trådlaust til eit hovudsett.

Sist faglig oppdatert 02.01.2019
Skrevet av Gunnar Ottesen
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Drift på terminal og lager