Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Kommunespillet b.stem

b.stem er et digitalt rollespill om medvirkning og lokaldemokrati som kan settes opp i alle klasserom. I gruppearbeid drøfter elevene informasjon fra ulike kilder og får innsikt i hvordan man kan påvirke det politiske systemet.
Tre elever sitter rundt et bord med laptoper og prater. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Digital læringsressurs

b.stem er en digital læringsressurs tilpasset kompetansemålene i samfunnsfag etter 10. trinn og Vg1/Vg2. Det settes enkelt opp i et klasserom, styres av lærer og er gratis å benytte. Ressursen er strukturert som et rollespill. Elevene utgjør Snasen ungdomsråd og blir bedt om å gi sin anbefaling til Snasen kommunestyre om å prioritere bygging av ungdomshus eller idrettshall.

Bakgrunnen er alvorlige ungdomsopptøyer i kommunen, og kommunestyret har besluttet å forebygge videre eskalering. Elevene blir delt inn i fem ulike ansvarsområder. De må hente ut og sammenlikne informasjon fra ulike kilder, vurdere formål og relevans og presentere ulike løsningsforslag for hverandre. Hensikten er å skape forståelse og interesse for hvordan lokaldemokratiet fungerer og hvordan de unge selv kan påvirke politiske prosesser som angår dem.


Her kan du se elever spille b.stem:

Hvordan kommer jeg i gang?

Læreren bør rigge opp b.stem og organisere klasserommet i fem grupper på forhånd. Du trenger en lærer-PC, fem elev-PC-er, projektor, lyd og god trådløs nettilgang. b.stem kan spilles på både bokmål og nynorsk. Videre instruksjoner får dere i lærerveiledningen og instruksjonsfilmen under.

Lærerveiledning finner du hos ks.no.

Se instruksjonsfilm:

Hvis du har fulgt lærerveiledningen og dratt storskjermvinduet over til skjermen eller lerretet, men ser at storskjermvinduet har for høy oppløsning, kan du justere dette ved å gå til oppsett for skjerminnstilling og prøve deg fram til riktig oppløsning.

NB: Det er ikke mulig å kjøre gjennom b.stem uten at fem elev-PC-er har logget seg inn med koden læreren har mottatt. Her er et triks dersom du ønsker å teste b.stem uten elever, men ikke har fem ekstra PC-er: Du kan åpne fem nye vinduer i nettleseren, gå inn på elevsiden i b.stem og logge deg på som fem elever. Du vil dessverre få opp det samme ansvarsområdet i alle «elev-vinduene». Alle gruppenes dokumenter er imidlertid gjengitt i den skriftlige lærerveiledningen, så det er lurt å gå gjennom denne på forhånd.

Lykke til!

Spill b.stem

CC BY-SARettighetshaver: KS
Sist faglig oppdatert 04.03.2020

Læringsressurser

Medborgerskap og makt