Rollespill – debatt: interessekonflikter - Naturbasert næringsaktivitet (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Øvelse

Rollespill – debatt: interessekonflikter

Dette undervisningsopplegget er organisert som et rollespill der mange aktører deltar i et folkemøte og legger fram sine argumenter i en aktuell interessekonflikt.

Organisering

Velg temaer dere har et forhold til og som er aktuelle i media, og gjerne temaer som skaper debatt lokalt. Forbered dere til debatten ved å lese om saken i aviser eller på fagsider på nettet.

Eksempler på temaer som er brukt i dette rollespillet

  • villaks – oppdrettslaks
  • rovdyr – beitedyr
  • utbygging av en foss

Roller

Når temaene er valgt, kan elevene og læreren i fellesskap foreslå rollefigurer som er aktuelle meningsbærere i denne saken. Skriv rollene inn i skjemaet som vises på storskjerm. Nå kan du ønske deg en rolle du vil ha i denne debatten. Når alle har fått en rolle, kan forberedelsene starte.

Forberedelser og gjennomføring

Rollene kan fordeles noen dager før selve debatten, men 30 minutter i starten av en dobbelttime kan også være nok til at alle får forberedt seg. Hvis temaene er kjent på forhånd, kan læreren og eventuelt bibliotekaren samle avisutklipp og lete fram aktuelle artikler på internett, som kan brukes i forberedelsen.

  • Ordstyreren skal forberede innledning til debatten, styre debatten og avslutte med en oppsummering.
  • Du må sette deg inn i hvilke meninger og argumenter rollefiguren din står for, og forberede et innlegg. Du må holde deg til den rollen gjennom hele debatten og bidra med saklige argumenter.
  • Plasser bordene i ring, og fest store ark med rollene påskrevet foran hver deltaker, slik at rollene er synlige for alle.
  • Læreren er observatør og tar notater fra debatten.

Vurdering

Debatten kan brukes som en del av vurderinga i faget.

Lag et skjema med vurderingskriterier, og avtal hvordan vurderingen skal skje. Er det læreren som skal vurdere, eller skal elevene vurdere hverandre?

Relatert innhold

Fagstoff
Kilder og kildekritikk

En kilde kan gi nyttig informasjon. Bruker du riktig kilde, og hvem står egentlig bak denne informasjonen? Lær mer om kilder og kildekritikk.

Skrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 22.06.2021