Hvordan virker fordøyelsen? - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Hvordan virker fordøyelsen?

Hva skjer med maten vi spiser, og hvordan kommer næringsstoffene ut til cellene i kroppen? I denne oppgaven kan du lære mer om de ulike fordøyelsesorganene og prosessene som foregår i fordøyelsessystemet.

Til disse oppgavene trenger dere plakatkartong, lim og ting fra naturen som kan brukes til å bygge en modell av fordøyelsessystemet. I tillegg trenger dere en pakke linfrø til den praktiske øvelsen.

Oppgaver

  1. Lag en modell av fordøyelsessystemet. Bruk modellen til å forklare klassen hva som skjer fra maten kommer inn i munnen, til avføringen går ut av endetarmen.
    1. Sett navn på de ulike fordøyelsesorganene.
    2. Fortell hva som skjer i de ulike delene av fordøyelsesprosessen.
  2. Hvilke råd om tiltak for å bedre fordøyelsen vil du som fagarbeider gi til brukere i helse- og oppvekstsektoren? Begrunn forslagene dine.

Praktisk øvelse

Fordøyelsessystemet jobber i ulikt tempo fra person til person, og det påvirkes også av hva vi spiser og drikker og av aktivitetsnivået vårt.

  1. Spis en spiseskje linfrø og drikk rikelig med vann.
  2. Følg med på avføringen din framover. Når du kan observere linfrøene i din egen avføring, noterer du dato og klokkeslett på en lapp. Ikke skriv navnet ditt på lappen.
  3. Etter en uke samler dere inn lappene fra alle i klassen. Lag et diagram som viser de ulike svarene. Hvor stor er variasjonen, og hva blir gjennomsnittstiden fra frøene går inn, til de kommer ut?
Skrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 04.06.2020