Hopp til innhold

Fagstoff

Sukker og søte produkter

Sukker inneholder ingen nødvendige næringsstoffer og gir bare energi, derfor kalles sukker også tomme kalorier. Inntaket av sukker har økt de siste tjue årene, og nordmenn får i seg langt mer sukker enn det som blir anbefalt.

Ulike sorter sukker:

  • fruktsukker (fruktose)
  • druesukker (glukose)
  • melkesukker (laktose)
  • vanlig raffinert sukker (sukrose eller sakkarose)

Liten plass til annen mat

Når vi har et høyt sukkerinnhold i kostholdet, får vi mye energi, men ikke kostfiber, vitaminer og mineraler. Et kosthold med mye sukker gjør at det ikke blir plass til annen mat. Ifølge anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) bør vi ikke spise mer enn cirka 60 gram sukker per dag.

Hvorfor bør vi redusere sukkerforbruket?

Helsemyndighetene anbefaler at maksimalt ti prosent av energiinntaket vårt skal komme fra sukker. Et høyt sukkerforbruk er helseskadelig og derfor noe vi bør unngå. De vanligste konsekvensene av høyt sukkerforbruk er

  • diabetes
  • overvekt
  • hjerte- og karsykdommer
  • dårlig tannhelse

Noen nyttige egenskaper ved sukkeret

  • Det gir en søt smak.
  • Det kan brukes som konserveringsmiddel på frukt og bær.
  • Det kan brukes som stivelsesmiddel i for eksempel i gelé.

Honning

  • består av nesten 80 prosent sukker
  • er like skadelig som sukker for tennene

Utfordringer til deg

  1. Hva er forskjellen på brunt og hvitt sukker?

  2. Hvordan merkes matvarer som inneholder sukker, for eksempel smågodt?

  3. Prøv om du kan registrere hvor mye sukker du får i deg i løpet av en dag.

    1. Får du i deg mer eller mindre sukker enn det som er anbefalt?

    2. Hvorfor er det vanskelig å registrere sukkerforbruk?

  4. Lag en liste med forslag til hvordan man kan få ned sukkerforbruket i Norge.

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 20.03.2024

Læringsressurser

Matvaregruppene