Hopp til innhold
Fagartikkel

Nøtter og mandler

Det finnes en rekke ulike typer nøtter, og mandler finnes i to typer: søte og bitre. De siste årene har forbruket av mandler og nøtter økt.

Nøtter og mandler

Fra denne matvaregruppa får du

  • energi
  • umettet fett
  • kostfiber
  • vitamin E, jern, sink, kalsium og magnesium

Nøtter og mandler gir oss flere gode næringsstoffer. Ulike typer nøtter kan ha noe ulikt innhold av næringsstoffer.

Spiser du mye nøtter og mandler, bør du være oppmerksom på at de har høyt energiinnhold.

Mange er allergisk for nøtter - du må derfor ha kunnskaper om nøtteallergi.

Utfordringer til deg

  1. Les om nøtter og mandler hos Helsedirektoratet. Ta notater fra det du leser.
  2. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer nøtter. Du kan bruke nettsiden til frukt.no når du skal arbeide med dette.
  3. Hva tror du kan være årsaken til at vi spiser mer mandler og nøtter nå enn for 15 år siden?
  4. Finn ut hvorfor vi helst bør spise nøtter som ikke er saltet eller sukret.
  5. Mandler og nøtter inneholder en god del fett. Hva er grunnen til at de likevel kan gå inn som en del av kostholdet?
  6. Finn ulike matoppskrifter med mandler og nøtter. Prøv ut oppskriftene hjemme eller på skolen. Skriv en logg fra arbeidet.

Relatert innhold

Skrevet av Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 08.05.2020