Melk og meieriprodukter - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Melk og meieriprodukter

Melk og melkeprodukter er en viktig del av kostholdet for de fleste nordmenn. Mange av de gamle norske matrettene har melk som en viktig ingrediens.

Det finnes et stort antall meieriprodukter å velge mellom, og til hverdags bør du velge de magre variantene. Magre produkter inneholder like mye næringsstoffer som de originale variantene, det er bare fettinnholdet som er redusert.

Til melk og melkeprodukter regner vi

  • alle typer melk
  • smør
  • ost
  • rømme og fløte
  • kesam og cottage cheese
  • yoghurt

Melk og melkeprodukter inneholder

  • fett

    • 3,9 % i helmelk, 1–1,5 % i lettmelk og 0,1 % i skummet melk
    • fettet du får fra melk via melkeprodukter, er mettet
  • protein
  • vitaminer (vitamin B og vitamin D som er tilsatt i noen typer melk)
  • mineraler (kalsium)

Melk og melkeprodukter

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt fettinnhold
  • kan være laktoseredusert
  • kan ha ulike smakstilsetninger
  • kan drikkes eller spises som de er, eller de kan brukes i ulike retter

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor bør melk og melkeprodukter være en del av den daglige kosten vår?
  2. Bruk Matvaretabellen og slå opp næringsinnholdet i ulike melkesorter og melkeprodukter. Hva finner du ut?
  3. Mange mener at brunost er et spesielt bra pålegg, og at den inneholder mye jern. Bruk Matvaretabellen til å finne ut om dette stemmer.
  4. Finn ut om all yoghurt inneholder like mye karbohydrater. Hva forteller dette deg?
  5. Finn oppskrifter på retter med melk og melkeprodukter som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.

Relatert innhold

Skrevet av Trine Merethe Paulsen, Guri Bente Hårberg og Agnes Brønstad.
Sist faglig oppdatert 07.05.2020